In Limburg zagen de eerste wijngildes het licht midden jaren 1970. Later werden zij overkoepeld door de Vereniging van amateur wijnmakers die op een bepaald moment wel 5000 leden telde.

Genk telt ondertussen 3 wijngilden, de jongste, maar toch ook bijna 25 jaar oud, is Wijngilde vzw De Sleedoorn met als motto "Van gezond fruit gezonde wijn maken". Op 23 juni 1997 kreeg de vereniging een juridisch statuut en werd zij omgevormd tot vereniging zonder winstoogmerk.

De gilde heeft als nobel de traditie van het maken van fruitwijnen  met lokale producten in ere te herstellen en alzo dit cultureel erfgoed te bewaren.

Zij organiseren en nemen deel aan tal van activiteiten in Genk zoals deelname aan hobbybeurzen, zondagsmarkten en andere evenementen. Er wordt een gezamelijke fruitpluk georganiseerd waarna er cursussen volgen zowel naar beginners als naar gevorderden.

Ben je nieuwsgierig of wil je eens kennismaken met de vereniging, ga dan eens langs in hun verenigingslokaal, in de gebouwen van 't Kliniekske te Genk (Winterslag), Noordlaan 6a. 

 

o
<
>

Adres

Winterslagstraat 71 bus 42, 3600 Genk

Routebeschrijving