Uitreiking van de streekvorken
Het Steunpunt Streekproducten zet de 5 criteria van de definitie extra in de kijker door 5 streektradities te huldigen. Eerst werden per criterium van de definitie 3 sprekende voorbeelden genomineerd! En de genomineerden zijn: Voor de Vork voor traditie Antwerpse kandij: een zeer lange traditie met als getuige de “suikerrui” in centrum Antwerpen waar ooit meer dan 100 "suickerbackereijen" gevestigd waren.
Het Steunpunt Streekproducten zet de 5 criteria van de definitie extra in de kijker door 5 streektradities te huldigen
Eerst werden per criterium van de definitie 3 sprekende voorbeelden genomineerd!
En de genomineerden zijn:
Voor de Vork voor traditie
- Antwerpse kandij : een zeer lange traditie met als getuige de “suikerrui” in centrum Antwerpen waar ooit meer dan 100 "suickerbackereijen" gevestigd waren.
- Lokale mosterd: enkelingen vertegenwoordigen nog de traditie van de vele mosterdmakers die Vlaanderen kende.
- Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren: ze zijn een van onze oudste biertypes met rijping op hout en een mooi voorbeeld van onze Belgische biercultuur.
Voor de Vork voor ambachtelijk
- Limburgse stroop: stroopstokers beheersen het inkoken van fruitsap tot een mooie donkere en glanzende stroop.
- Lokale koffie: de kleine koffiebranders zorgen voor de perfecte mengeling die langzaam gebrand wordt.
- Streekgebonden pensen: de smaak, de structuur en het uitzicht worden bepaald door de knowhow van de beenhouwer.
Voor de Vork voor streekgebonden
- Lukken: met hun typische vorm en het boterrijke recept staan ze symbool voor West-Vlaanderen.
- Waterkers: lokale bronnen en een lokale afzetmarkt zorgden voor slechts enkele gespecialiseerde bedrijfjes verspreid over 3 provincies.
- Boulogne: een beperkt productiegebied met een zeer lokale knowhow van paardenvleesverwerking.
Voor de Vork voor faam
- Cuberdons: of neuzen, of tjoepkes, … er wordt oorlog voor gevoerd. Ondanks de duistere oorsprong een product met faam.
- Aalsterse vlaai: wereldberoemd in Aalst is ze de ambassadeur voor een Oost-Vlaamse traditie
- Grondwitloof: onze traditionele grondwitloofteelt ligt aan de basis van een wereldwijd gegeerde groente.
Voor de Vork voor lokale ingrediënten
- Hoeveboter: boteren op de boerderij, vroeger een dagelijkse bezigheid in heel Vlaanderen maar toch vooral geroemd in West-Vlaanderen.
- Rundvlees van lokaal ras: lokale rassen zorgen voor een lokale look in de weides en een lokale smaak op het bord.
- Gedroogde hesp: de hespen van op de hoeves vinden nu hun weg naar de Vlaamse vleeswarenbedrijven voor topproducten zoals Vlaamse gedroogde hesp.
De Beoordelingscommissie en de Sectorgroep Streekproducten belonen volgende traditionele streekproducten met een uit de kluiten gewassen STREEKPRODUCT.BE-vork: Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren, pensen, lukken, grondwitloof en hoeveboter.
De producenten van deze streekproducten die als eerste een erkenning aanvroegen ontvangen een streekvork van Frans De Wachter, Directeur VLAM, en Chantal Gheysen, voorzitster sectorgroep Streekproducten VLAM:
Zuid-West-Vlaamse roodbruine bieren: Rodenbach van Brouwerij Rodenbach – PalmBreweries (2004)
Pensen: West-Hagelandse zwarte pensen van Beenhouwerij Vangramberen (2005)
Lukken: West-Vlaamse lukken van Jules Destrooper (2006)
Grondwitloof: Grondwitloof uit de Denderstreek (2004)
Hoeveboter: Westhoek hoeveboter (2005)
Ontdek de vork bij de producenten ter plaatse!