Lokaal malen in Stevoort
In de watermolen van Stevoort, Hassselt, wordt de Limburgse boekweit op steen gemalen. Met dank aan de eigenaar van de molen Wies Boiten, molenaar Marcel Vandeweert en Molenzorg Zuid-Limburg.
Waterkracht
Hoewel wind- en waterenergie meer en meer aan belang winnen, vergeten we hoe belangrijk de molens zijn geweest om onze voorouders van meel en olie te voorzien. En toch zijn hier kansen om kleinschalig en lokaal in te spelen op noden van boeren, bakkers en andere voedingsproducenten.
De watermolen van Stevoort
De geschiedenis van de Dorpermolen gaat terug tot in de 18de eeuw. Hij deed dienst zowel als meelmolen als als olieslagmolen tot ca. 1920. Nadien werden er enkel nog granen gemalen tot 1972. Verval dreigde maar dankzij buurman Aloïs Boiten werd de molen aangekocht en gered van totaal verval. Hij werd geklasseerd en opnieuw maalvaardig gemaakt.
Op steen gemalen meel
Dankzij de inzet van al deze mensen kan boer Frans Beckers zijn traditioneel boekweit, traditioneel laten malen. Op steen gemalen meel is een uniek product dat dankzij het ambacht van de molenaar verder leeft. Het beroep van "molenaar op wind- en watermolens“ werd, in 2017, ingeschreven in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid of UNESCO.
Ontdek de Dorpermolen van Stevoort