Poperingse hopscheuten krijgen Europese erkenning
Als eerste West-Vlaams streekproduct krijgt de Poperingse hopscheut een Europese erkenning en dit zowel voor de binnen- als buitenteelt.
Europa vindt traditionele streekproducten belangrijk, ze vallen volledig binnen het Europese streven naar plattelandsontwikkeling, biodiversiteit en duurzaamheid. Met de EU-labels wil men de unieke kwaliteiten van deze producten en de lokale know-how beschermen.
Oorspronkelijk was er enkel de buitenteelt en was de oogst beperkt tot een 3-tal weken tussen einde maart en begin april. Uit wetenschappelijk onderzoek in de jaren '80 van vorige eeuw bleek dat men de winterrust van de hop kon onderbreken vanaf eind november. Door het nabootsen van lenteomstandigheden in een serre oogst men nu Poperingse hopscheuten van kerstmis tot begin april.
De traditionele teelt
Vanaf 1 januari worden de planten in het veld aangeaard en krijgt elke plant krijgt ongeveer 3 grote schoppen aarde over zich heen. Dit voorkomt het rood worden van de groeipunten van de eerste hopscheuten. Hopscheuten moeten immers wit zijn, rode scheuten zijn vezelig en niet meer eetbaar. Spreekt men van strenge vorst, of wil men de plant wat forceren, dan volgt ook nog een tiental centimeter stro of plastiek.
Bij normale wintertemperaturen volgt de oogst vanaf begin maart, de aangeaarde aarde wordt verwijderd met een riek. Met een hak verwijderd men de wortel met de uitlopers. De blanke hopscheuten worden met een mesje afgesneden van de uitlopers. De hopscheuten worden verzameld en gewassen. Na het uitlekken kijkt men de oogst na er verwijdert aangevreten hopscheuten, fijne haarwortels, rode hopscheuten, enz.
Onder glas
De hopplanten worden verticaal, met de groeipunten bovenaan, tegen elkaar ingetafeld. De planten worden afgedekt met een laag teelaarde van 10 cm dikte, deze wordt besproeid met water zodat de aarde goed aansluit rond de hopplanten. De druk van de aarde zorgt ervoor dat de hopscheut voldoende weerstand ondervindt om zich door de aarde te duwen. Zo krijgt men voldoende dikke en krokante hopscheuten. De aarde wordt afgedekt men een afschermdoek en zwarte plastiekfolie. De verwarming wordt aangezet op 15°C. Het teeltproces duurt 18 à 20 dagen.
Lees meer over de geschiedenis HIER