Chardonnay Meerdael
De familie Vleminckx zette in Vaalbeek, Oud-Heverlee, Vlaamse mousserende wijn op de kaart.
Paul Vleminckx vond in het Dijleland de ideale plek voor een wijndomein. De zand-leembodem met een kalk ondergrond is zeer geschikt voor het verbouwen van de Chardonnay druif. Sinds de 12de eeuw worden in de gemeentes Heverlee, Oud-Heverlee, Blanden en Vaalbeel reeds "wyngaerten" vermeld en duiken toponiemen op zoals "wijnberg". Bovendien worden de percelen van het wijndomein beschermd door het Meerdaalwoud.
Na een analyse van de bodem en het microklimaat door Franse deskundigen ging het bedrijf Chardonnay Meerdael van start in 1994 met 21.000 Chardonnay stokken. Met succes want er volgende al snel 39.000 extra stokken waaronder een 500 tal stokken Pinot Noir en Pinot Meunier. Alle druiven worden ter plaatste verwerkt volgens de schuimwijn traditie maar met moderne hulpmiddelen.