Vanille-speculaasijs met Limburgse stroop en koffiesiroop
door Laurence Bemelmans van Instagram "As Cooked by Ginger"
Laurence creëerde een echte Limburgse "ijscoupe" afgewerkt met Hasseltse speculaas.
Bereiding
- Breng de melk en de room aan de kook op middelhoog vuur. Voeg zowel het merg van het vanillestokje als het stokje zelf toe.
- Klop de eidooiers en de suiker op tot een lichtgeel, dik mengsel. Gebruik hiervoor een handmixer of keukenmachine.
- Verwijder het vanillestokje wanneer de melk kookt en giet het melkmengsel in meerdere keren in de draaiende keukenmachine. Roer tot een glad geheel en zet terug op het vuur. Laat het koken totdat het indikt. Wanneer je er een lepel in steekt, er met je vinger doorgaat en de streep zichtbaar blijft, is het goed. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
- Maak de koffiesiroop door de koffie en de suiker samen te verhitten. Wanneer het geheel kookt, laat je het 20 minuten pruttelen op laag vuur. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Hierdoor zal de siroop indikken. Giet de siroop vervolgens in een glazen flesje dat je kan afsluiten.
- Doe de mengeling voor het ijs in de ijsmachine en laat ongeveer 30 à 40 minuten draaien. Check regelmatig of het ijs stevig genoeg is. Wanneer het ijs bijna klaar is, verkruimel je de speculaas erbij en laat je de machine nog een paar minuten draaien.
- Neem er twee mooie bordjes bij en smeer per bordje 1/2 eetlepel stroop uit over de bodem. Verkruimel er wat speculaas over, schep twee bollen ijs uit per persoon en schik ze over de stroop. Werk af met de koffiesiroop en laat het smaken!