Volg de streekgenoten: advocaat en specerijenzout
De hele zomer lang serveren we je 8 inspirerende verhalen waarin telkens twee lokale producenten én een chef-kok hun passie delen. Deze keer zijn we te gast in de provincie Antwerpen, bij Evlier en Den gouden haan.
Meer dan vijftig jaar zit er tussen het ontstaan van Evlier-specerijenzout en Den gouden haan-advocaat. Maar wat maakt die halve eeuw voor streekproducten die allebei de generaties overstijgen?
“Het recept van de bomma: dat blijft fascineren”
In de jaren 60 reden vertegenwoordigers van Evlier per fiets door Vlaanderen om het specerijenzout van de Antwerpse producent te verkopen aan slagers. Overnachten deden ze niet zelden in een tentje. “Ze kwamen niet naar huis voordat ze alles hadden verkocht”, zegt marketingmanager Wendy Clarke.
Vandaag is Evlier een vaste waarde in de keuken omdat consumenten er meerdere richtingen mee uit kunnen: in één strooibeweging hebben ze een evenwichtige mix van zout, kruiden en specerijen. “We malen alle kruiden en specerijen nog zelf, op ambachtelijke wijze”, zegt Wendy. “In een geheim recept dat al onveranderd is sinds de jaren 50.”
Verscheidenheid
Een voedingsproduct kan tegelijkertijd een streekproduct én exotisch zijn. Daarvoor zit Evlier goed bij de Antwerpse haven, waar toetsen uit Indonesië, India, Madagaskar, Jamaica en het Middellandse Zeegebied in de mengsels belanden. “Dat is een deel van onze sterkte”, zegt Clarke: “de verscheidenheid.”
Variatie is ook een sleutelwoord bij de Gouden Haanadvocaat in Nijlen. “Het bepaalt de breedte van je publiek”, zegt Geert Dillen, die in 2011 de titel ‘Beste advocaat van de wereld’ won met zijn product. “We hebben varianten met onder meer koffie-, pistache-, amaretto- en cognacsmaak. “Maar de basis blijft advocaat.”
Van de bomma
De gouden haan-advocaat is een relatief jong streekproduct: Geert ontwikkelde zijn eigen toets aan het 18e-eeuwse recept in 2007. “De keuken van een feestzaal runnen werkt met piekmomenten naar het weekend toe”, zegt Geert. “Op weekdagen heb ik veel tijd
om te experimenteren. Ik maakte eerst een advocaat voor de feestzaal. En toen begonnen mensen om potjes te vragen. De ingrediënten van advocaat liggen helemaal vast, met een welbepaald percentage eigeel, suiker en alcohol. Het verschil maak je alleen in de manier waarop je ’t bereidt. De onze is bijvoorbeeld wat smeuïger.”
De varianten, vervolgt Geert, zijn een manier om wat jongere consumenten te laten kennismaken met advocaat. “Maar de kracht van dit product is dat iedereen er wel wat mee kan.” Net als het specerijenzout van Evlier. “Gaat een van je kinderen op kot? Dan reist er een strooivaatje mee”, zegt Wendy. “Het recept van de bomma hè? Dat blijft fascineren.”
Chef Koen Vangenechten bij De Klothoeve (Mol-Postel)
“Met het specerijenzout van Evlier maak ik een marinade voor een goed gegaarde zalm, waarmee ik een pokébowl maak. De advocaat van De Gouden Haan komt dan weer in een ijskoffie terecht: dat voegt een mooi rustieke smaak toe.”
Hou je van lekker eten en wil je kans maken op een smakelijke beloning? Ontdek onze spaaractie en spaar mee voor een goedgevulde man met streekproducten t.w.v. € 30!