Cheesecake met koffie
door Lut De Clercq van Backstage Kitchen
De koffie geeft de cheesecake extra pit.
Bereiding
Maak de basis voor de vulling. Meng de room met de koffiebonen in een pan en verwarm tot de room goed warm is, maar zeker niet kookt. Verwijder de room van het vuur en laat de bonen gedurende een paar uur in de room infuseren en giet dan door een zeef.
Maak de bodem. Roer de kardemom en de gesmolten boter grondig door de koekjeskruimels. Druk de kruimels goed aan op de bodem van een springvorm met 20 cm diameter. Plaats gedurende 30 minuten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven op 180°C. Bak de bodem gedurende 10 à 15 minuten en laat dan volledig afkoelen. Bekleed dan de onderkant en zijkant van de springvorm met 2 grote dikke vellen aluminiumfolie zodat de vorm waterdicht is.
Werk nu de vulling verder af. Doe de gezeefde room opnieuw in de pan samen met de witte chocolade en verwarm zachtjes. Roer tot de chocolade gesmolten is en verwijder deze dan van het vuur. Doe vervolgens de roomkaas, eieren en het mengsel van chocolade en room in een blender, of met een staafmixer, en meng tot een zeer glad geheel.
Verwarm de oven voor op 140°C, giet het mengsel in de bakvorm en plaats deze in de ovenschaal. Plaats vervolgens de ovenschaal in de oven en vul die met heet water tot ongeveer ¾ hoogte van de bakvorm. Bak de cheesecake gedurende 60 à 65 minuten.Draai dan de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat de cheesecake gedurende 2 à 3 uur afkoelen in de oven. Haal de cheesecake uit het waterbad en laat dan best een nacht afgedekt rusten in de ijskast alvorens aan te snijden.
Voor de koffiesaus maak je eerst een suikersiroop met de suiker en het water. Laat lichtjes afkoelen en roer er dan de koffie grondig door.
Serveer de cheesecake samen met de koffiesaus.