Het Oost-Vlaamse vlaairecept
Dit vlaairecept heeft de tand des tijds doorstaan, ga aan de slag met de traditionele ingrediënten zoals peperkoek, kandijsiroop, kaneel en foelie.
Werkwijze
- Warm de oven op 200°C.
- Week de peperkoek in het heet water, roer af en toe tot de peperkoek mals is.
- Meng de bloem met de peperkoek.
- Breek de mastellen of beschuiten in brokken.
- Breng de melk aan de kook met de mastellen of beschuiten, de suiker en het peperkoekmengsel. Laat even doorkoken.
- Kluts de eieren met de kruiden en de kandijsiroop en meng ze onder de melkmassa.
- Giet de vlaai pap in een grote vuurvaste schotel en schuif in de oven.
- Bak gedurende 50 minuten, check de gaarheid met een naald of mes.
- Laat afkoelen tot op kamertemperatuur.
Serveertip
Je kan deze vlaai als dessert of taart serveren. De "locals" echter lusten vlaai het liefst op hun boterham in combinatie met hoeveboter. Een feestonbijt of vieruurtje!