Mechelse Koekoek met Mosterd, Gerookte hesp en Kerstbier
door Lut De Clercq
Een super streekgebonden stoofpotje!
Bereidingswijze
Dep de stukken Mechelse koekoek goed droog en kruid ze met peper en zout. Verhit een klein klontje boter en de olie in een pan en schroei er de stukken koekoek in. Verwijder het vlees uit de pan. Doe de resterende boter in de pan en roer er de ajuin, look, hesp en tijmblaadjes door. Laat afgedekt zachtjes garen gedurende 10 minuten. Roer er dan het bier, de fond, mosterd en kandijsiroop door breng aan de kook. Voeg de Mechelse koekoek bij de saus, dek af en laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is. Haal het vlees uit de pan, hou warm en laat de saus zonder deksel gedurende 5 minuten op een hoog vuur inkoken. Voeg extra zout en peper toe indien nodig. Je kan de saus zo serveren of je kan ze in een blender mixen en nadien door een fijne zeef gieten. Doe het vlees opnieuw bij de saus en serveer met bloemkoolpuree. Bloemkoolpuree met hazelnootboter: Kook of stoom de bloemkoolroosjes gaar. Laat ondertussen de boter over een heel zacht vuur gedurende 10 minuten smelten tot er zich een schuimlaagje vormt. Verwijder met een lepel het schuim. Verhit de boter tot 165°C. Pureer de uitgelekte bloemkoolroosjes in een foodprocessor of met een handmixer tot een glad geheel. Roer of mix er voorzichtig de hazelnootboter door en breng op smaak met peper en zout en eventueel nootmuskaat.
Serveer onmiddellijk.