Stoverij van vlees van het rood ras van West-Vlaanderen en Vlaams roodbruin bier
door Nils Proost van Petit Cuistot
Stoofvlees met roodbruin bier en Gentse mosterd, klassiek met top streekproducten.
Bak het stoofvlees langs alle zijden krokant bruin in een stoofpot. Voeg de versnipperde ajuin toen en laat glazig stoven.
Blus het vlees met het streekbier en laat even inkoken. Bevochtig tot het vlees onderstaat met de fond of bouillon. Leg de sneden boerenbrood met Gentse mosterd op het vlees. Laat even opkoken en zet de gesloten pot daarna in een oven op 140°C graden gedurende 2u. Roer af en toe door het stoofvlees om de smaken goed te vermengen.
Kuis de spruitjes en blancheer ze in flink gezouten water tot ze beetgaar zijn. Spoel meteen in ijskoud water.
Snijd het Kempisch spek in dikke reepjes, warm wat boter in een stoofpot en bak het krokant. Voeg de spruitjes toe en laat ze stoven in het spekvet. Kruid met peper.