Bakkerij Taerwe: een zaak met een hart voor traditie
Al zeven generaties lang wordt er op artisanale wijze gebakken door de familie Taerwe. Zaakvoerder Redgy ging 15 jaar geleden aan de slag met het recept van het - in 2017 erkende - Adriaan Brouwertaartje.
Over Bakkerij Taerwe
- Warme bakker met twee vestigingen, een in Zingem en een in Oudenaarde
- Erkend streekproduct: Adriaan Brouwertaart
- Zaakvoerder: Redgy Taerwe
Hoe is de bakkerij ontstaan?
In 2003 nam ik de bakkerij in Zingem over van mijn vader. Drie jaar later openden we een tweede bakkerij in Oudenaarde. Inmiddels ben ik de zevende generatie die actief is als bakker. Traditie dragen we hoog in het vaandel. Bijna alle recepten die we vandaag gebruiken heb ik van mijn grootvader. Die probeer ik in ere te houden. Ook werken met kwalitatieve producten is cruciaal. De grondstoffen zijn zeer belangrijk voor het eindproduct. Vandaag werk ik met een team van 9 vaste medewerkers en een heleboel flexijobbers. Werken doen we in een familiale sfeer. Als het druk is spring ik ook bij in de winkel. Onze klanten appreciëren dat rechtstreeks contact met hun bakker.
De Adriaan Brouwertaart werd erkend in 2017. Wat is een Adriaan Brouwertaart?
Ik kwam voor het eerst in contact met het Adriaan Brouwergebak toen ik mijn bakkerij opende in Oudenaarde. Het is een gebak met abrikozenconfituur en een amandelbeslag en het wordt afgewerkt met stukjes ananas. Het gebak werd bedacht in 1955, een jaar na de eerste Adriaan Brouwerbierfeesten. De taart werd, net zoals de bierfeesten, vernoemd naar de kunstschilder Adriaan Brouwer. Ik heb het recept kunnen bemachtigen en ik ben er meteen mee aan de slag gegaan.
De stad Oudenaarde vroeg in 2017 de erkenning aan voor het taartje. Samen met een andere bakker stapte ik in het Streekproduct.be-verhaal. De gemeente en haar inwoners voelen zich verbonden met het gebak en zijn er fier op. Elk jaar mogen alle nieuwe inwoners bijvoorbeeld taart komen eten. Door de samenwerking met de gemeente en Streekproduct.be heeft de taart echt een boost gekregen.
Wordt de taart nog steeds op dezelfde manier gemaakt als in 1955?
Jazeker. Ik heb de taart wel een beetje gecommercialiseerd. Ik ontwikkelde namelijk een versie om af te bakken. Zo kunnen andere bakkers en zaken het Adriaan Brouwergebak in hun winkel aanbieden. Ik ben van mening dat er meer kruisbestuiving zou moeten zijn tussen bakkers. Zelf koop ik bijvoorbeeld mijn mattentaarten bij een bakker aan die op zijn beurt de Adriaan Brouwertaart bij mij afneemt. Ook in Oostende kan je mijn taart proeven bij Deschildre Streekproducten. Als je in iets goed bent, zou je er als bakker meer van moeten maken, om het met andere bakkers of verkooppunten te delen.
Hoe draag je de erkenning uit naar (potentiële) klanten toe?
De erkenning hangt uit in mijn winkel en aan mijn gevel. Ik ben er zeer fier op. Ik heb ook kaartjes die ik op het brood leg om bekend te maken dat ik bakker ben van een erkend streekproduct (zie foto). De voorbije jaren stond ik ook op de Streekproductenmarkt in Oostende met het Adriaan Brouwertaartje. Als ik meer tijd had, zou ik er nog meer tijd spenderen om het te communiceren.
Waar ben je het meest fier op?
Dat ik bakker ben! Ik ben enorm trots om te kunnen vertellen dat ik bakker ben. Daarnaast draagt ons werk ook het ‘Handmade in Belgium’-label van Unizo. Dat is een label voor producten die authentiek, eerlijk en handgemaakt worden in België. We maken kwaliteitsproducten op kleine schaal.