Bijna vergeten gewas: Limburgse boekweit
In Vlaanderen moet je vandaag goed zoeken om nog velden met boekweit te vinden. Maar niet zo in het Limburgse Zutendaal, waar Frans Beckers van Heideboerderij Haeim & Haeivers de traditie levend houdt. Naast klassieke granen als tarwe en rogge kiest hij er bewust voor om ook boekweit te telen.
Bijna vergeten gewas met verrassende troeven
Tot zo’n vijftig jaar geleden was boekweit in onze streken alomtegenwoordig. “Heide en boekweit horen bij elkaar,” vertelt Frans. “Omdat het makkelijk groeit, werd het vaak geteeld door de kleine boeren in de Kempen, de keuterboertjes. Het was hét gewas van de armen.”
Vandaag wil Frans dat vergeten gewas opnieuw de aandacht geven die het verdient. “Boekweit groeit niet alleen makkelijk, het is ook gezond en veelzijdig. Met het meel kun je heerlijke dingen maken, zoals de boekweitkoeken die hier in de lokale horeca op de kaart staan. Bovendien is het gewas duurzaam en een troef voor de natuur. Limburgs boekweit wordt biologisch geteeld, en de nectarrijke bloemen trekken bijen en insecten aan. Dat is goed voor de biodiversiteit.”
100% Limburgs
Half mei zaait Frans zijn boekweit in. In september volgt de oogst, die vlakbij wordt gemalen in de Dorpermolen in Stevoort (Hasselt), een beschermde watermolen waar nog altijd op steen wordt gewerkt. Het boekweit blijft bewust dicht bij huis: Frans verkoopt Limburgs boekweit en boekweitmeel uitsluitend lokaal. Zo blijft het een 100% Limburgs product.
In de keuken
Boekweit heeft heel wat troeven. Het is glutenvrij, rijk aan vezels en mineralen, en bovendien licht verteerbaar. Geen wonder dat Limburgs boekweitmeel een geliefd ingrediënt blijft in traditionele gerechten. Denk aan Kempense balkenbrij of Limburgse bloedworst, waarin boekweitmeel zorgt voor extra smaak en een stevige textuur.
Zelf verkiest Frans een eenvoudige bereiding met boekweitmeel, namelijk een boekweitpannenkoek. Heerlijk met gebakken spek en geserveerd met Limburgse stroop.
Bekroning
Sinds 2022 dragen Limburgs boekweit en boekweitmeel het label van erkend streekproduct. Voor Frans is dat een bekroning van eeuwenoude traditie én een kans om mensen bewust te maken van de waarde van lokale producten. “Voor mij komen lokale teelt en korte keten altijd op de eerste plaats. Mensen overtuigen om lokaal te kopen, dat vind ik enorm belangrijk.”