Gezond van bij ons: confituren en ingemaakt fruit op grootmoeders wijze
Luc en Agnes runnen samen het fruitteeltbedrijf ‘Gezond van bij ons’ in Sint-Truiden. Vijftien jaar geleden gingen ze – gewapend met grootmoeders recepten – met hun eigen fruit aan de slag. Hier vloeiden een mooi assortiment aan ambachtelijke producten én twee erkende streekproducten uit voort namelijk Haspengouwse confituur en Haspengouwse kersen op kriekensap.
Over Gezond van bij ons
- Fruitteeltbedrijf uit Sint-Truiden
- Zaakvoerders: Luc Exelmans en Agnes Jacobs
- Erkende streekproducten: Haspengouwse confituur en Haspengouwse kersen op kriekensap
Hoe is het bedrijf ontstaan?
Mijn vrouw Agnes groeide op tussen de boomgaarden van haar ouders in Sint-Truiden. Zij kweekten appelen, peren, kersen en aardbeien. Het grootste deel van de oogst was voor de veilingen. De rijpere vruchten werden bijgehouden. Hier ging de moeder van Agnes mee aan de slag. Ze maakte confituren en kersen in eigen sap, recepten die Agnes al vroeg zelf leerde maken.
In 1993 zijn Agnes en ik een eigen fruitteeltbedrijf gestart. We kweken appelen, peren, kersen, krieken, pruimen en kleinfruit. In het begin kweekten we enkel voor de veiling, maar dat is vandaag anders. Ongeveer vijftien jaar geleden werden we getroffen door een zware storm. 100% van onze oogst was beschadigd. Om er toch nog het beste van te maken, besloten we om de vruchten te verwerken tot ambachtelijke lekkernijen. Vandaag verkopen we dus niet alleen verschillende soorten fruit, maar ook ambachtelijke vruchtensappen, confituren, stropen, siropen en fruitlikeuren.
Jullie verkopen voornamelijk via de korte keten.
Inderdaad en daar zijn we trots op! Bijna 100% van onze omzet is afkomstig van de korte keten. We hebben ons eigen hoevewinkeltje. We verkopen er fruit van eigen teelt, confituren, opgelegd fruit, fruitsappen en zelfs mosterd. De mosterd wordt gemaakt van zelfgekweekt mosterdzaad. We hebben ook een automaat op het bedrijf. Hier kunnen klanten 24 op 7 terecht.
Ook op evenementen en (streekproducten)markten kan je ons vinden. We gaan graag naar de mensen toe. Zo staan we op de boerenmarkt, op plantenbeurzen en verkopen we ook via Boeren & Buren. Dat rechtstreeks contact, daar genieten we echt van.
Jullie maken twee erkende streekproducten. Welke?
De Haspengouwse confituur is één van onze erkende producten. Vier confituursoorten kregen een erkenning: confituur met Batardappel, confituur met Haspengouwse pruim, confituur van rode peren en kersenconfituur. We werken met allerlei traditionele soorten die we zelf kweken en eigen zijn aan de streek. De traditie van het confituur maken gaat al ver terug in Haspengouw. De recepten worden vaak doorgegeven van moeder op dochter, wat bij Agnes dus ook het geval was.
Ook de Haspengouwse kersen op kriekensap kregen een erkenning. Ze worden gemaakt volgens het recept van de moeder van Agnes. We gebruiken dikke, zoete kersen zoals de Bigarreau Noir of Bigarreau Rosé et Blanc. Het kriekensap wordt gemaakt van de lokale Gorsemkriek. Vroeger werden groenten en fruit wel vaker opgelegd, om er op momenten van schaarste, zoals tijdens de winter, van te kunnen genieten.
Waarom besloten jullie een dossier in te dienen voor een erkenning?
We leverden onze producten al bij Lekker Limburgs, een streekproductenwinkel in Hasselt. Hier werd ons het idee aangereikt om onze producten te laten erkennen. We zijn dan ook erg fier dat onze confituur en onze kersen op kriekensap de erkenning hebben gekregen. Het logo van Streekproduct staat prominent op onze etiketten. Het is als een soort Michelinster. Een echt keurmerk. We ontvangen ook regelmatig groepen op het bedrijf. We geven hen dan een woordje uitleg over onze streekproducten en waarom we deze erkenning kregen.
Zijn er toekomstplannen?
We zijn bijna op pensioenleeftijd, maar voorlopig blijven we het met hart en ziel doen. Als ik 100 ben dan stop ik! Zolang het kan zetten we het bedrijf verder. We doen het nog veel te graag. We hopen natuurlijk dat iemand het bedrijf -met de erkende streekproducten- verderzet.