Herfst betekent start seizoen van streekproducten
Bij de start van de herfst hoort een erkenningsronde voor Vlaamse traditionele streekproducten.
En toeval of niet, het seizoen van twee van de zeven nieuw erkende producten start nu ook, net zoals dat van al erkende Vlaamse streekproducten als grondwitloof, klaaskoeken, sneeuwballen, congolaiskes, balkenbrij, …
Trippen met suiker (Zottegem), pensen uit het Halse, kaantjesworst uit het Meetjesland,
genaaide filet d’Anvers (Antwerpen), natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen (Dikkelvenne),
semoele koeken uit Zuid-West-Vlaanderen (Reningelst), koffie uit het Waasland (Sint-Niklaas) zijn de nieuwste aanwinsten.
Drie maal per jaar neemt de Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten de erkenningsaanvragen voor traditionele Vlaamse streekproducten onder de loep. De uiteindelijke toekenning gebeurt door de sectorgroep Streekproducten van VLAM. De najaarsronde van 2014 levert zeven erkenningen op.
Trippen met suiker
Aangeboden door Kwaliteitsslagerij Chris&Carina
Voor mensen van buiten de Vlaamse Ardennen is het ondenkbaar maar hier lust men zijn witte pensen of beter gezegd witte trippen graag zoet. Eenvoudig gezoet met suiker, maar er is ook een zoetere variant. Daarbij worden bleke kandijsuiker, rozijnen en de smaakmakers rum en kaneel toegevoegd.
Andere kruiden komen niet te pas aan de trippen met suiker, zelfs geen peper en zout. Kwaliteitsslagerij Chris & Carina koestert deze traditie en bereidt de witte trippen met suiker, tot grote vreugde van lokale bevolking, van september tot Pasen.
Meer info
Zwarte, witte en bloedpensen uit het Halse
Aangeboden door Slagerij Pieters
Op de Beestenmarkt in Halle houdt de familie Pieters reeds sinds 1954 een slagerij. De recepten werden er van generatie op generatie doorgegeven, zo ook het recepten van de pensen. In Halle en omstreken hebben ze 3 soorten pensen: bloedpensen en witte en zwarte pensen.
De zwarte pensen in het Halse zijn vrij uniek en zorgen af en toe voor de nodige spraakverwarring: ze zijn niet zwart gekleurd maar grijs. In de streek rond Halle verwerkt men restjes vlees met nog wat bloed, vroeger werd ook de “lichtlever” (longen) toegevoegd, tot grijze pensen. Deze pensen zijn goed gekruid met een stevige toets kruidnagel. Dankzij deze traditie kan je in Halle appelmoes eten met 3 verschillende kleuren pensen!
Zwarte pensen en bloedpensen verschillen omdat de zwarte pensen slechts zeer weinig bloed bevatten en dus grijs gekleurd zijn. De bloedpensen zijn dan weer een seizoensproduct tussen september en mei. De bloedpensen van Slagerij Pieters hebben een vrij fijne structuur, zijn smeuïg en gekruid met muskaatnoot en kruidnagel.
De witte pensen zijn fijn van structuur en hebben een knapperige beet; ze zijn goed gekruid en kregen een vleugje foelie.
Meer info
Kaantjesworst uit het Meetjesland
Aangeboden door Slagerij Johan & Inge
Een vergeten worst vindt terug zijn weg naar het bord dankzij een samenwerking tussen de Orde van de Smoutpot en Slagerij Johan & Inge.
Enkele heemkundigen uit Oosteeklo gingen op zoek naar lokale culinaire tradities rond het varken en de kaantjesworst sprong er uit als een delicatesse. En toch stamt de traditie uit tijden van schaarste waarbij alle restjes verwerkt werden. Door het toevoegen van de kaantjes, vleesrestjes uit de smoutbereiding, had men met minder vlees meer worst. En meer smaak: de goed gekruide worst in combinatie met de kaantjes is een smaakbom. Dankzij Slagerij Johan & Inge kan men van deze traditie uit het Meetjesland opnieuw het jaar rond genieten. Om zowel warm als koud te serveren.
Meer info
Genaaide filet d’Anvers
Aangeboden door L.Michielssen bvba
Bij de erkenning van de filet d’Anvers is VLAM zeer streng, het moet de spier van het muisstuk zijn. Nu maakt L.Michielssen nog als enige een oude variant van de filet d’Anvers namelijk de genaaide filet d’Anvers waarbij een stuk van de muis zelf meegenomen wordt. Dit levert niet alleen een groter snijvlak maar maakte de kostprijs ook lager en dus toegankelijker voor een breder publiek. Zeker eind 19de eeuw en tot de jaren '70 waren de runderen kleiner en was het naaien van de spier veelvoorkomend. Zelfs in die mate dat genaaide filet d’Anvers veel meer werd verkocht in Antwerpen dan de zuivere spier van het muisstuk.
Bij L.Michielssen gebruikt men voor de genaaide filet d’Anvers de spier van het muisstuk van kleinere runderen en wordt nog met de hand opgenaaid tot een mooi stuk vlees dat verder gezouten, gerookt en gedroogd wordt.
Meer info
Natuurlijk mineraalwater uit de Vlaamse Ardennen
Aangeboden door Christiana bvba
Dikkelvenne bevindt zich aan een natuurlijke steile wand die de overgang vormt van de Scheldevallei naar de Vlaamse Ardennen. Het was steeds een bronnenrijk gebied, het dorp kende ooit niet minder dan 3 bronnen die commercieel werden uitgebaat. Christiana Bronnen blijft als enige over; het bronwater werd echter in 1989 vervangen door natuurlijk mineraalwater. Natuurlijk mineraalwater onderscheidt zich door zijn natuurlijke samenstelling en een oorspronkelijke zuiverheid. Dit water wordt opgepompt op 100m diepte, gefilterd om zanddeeltjes te verwijderen en gebotteld. Puur natuur!
Meer info
Semoele koeken uit Zuid-West-Vlaanderen
Aangeboden door Koeken ‘t Bakkertje
Semoele koeken zijn zoete ronde koeken waarbij “semoele” verwijst naar een bepaald type suiker nl. griessuiker en niet naar griesmeel. In Poperinge en omstreken worden ze ook wel eens “papkoeken” genoemd en in Roeselare “eierkoeken” hoewel ze geen eieren bevatten.
De oorsprong van deze koeken is niet duidelijk, midden jaren zestig waren ze reeds goed ingeburgerd bij het ontbijt. De verspreiding bleef echter beperkt tot West-Vlaanderen, in Poperinge en omstreken zijn ze het populairst.
Semoele koeken kan je kopen in 2 maten: de grootste van ca. 13 cm diameter zijn de meest traditionele, de kleinere van 8 cm worden nu meer verkocht.
Meer info
Koffie uit het Waasland
Aangeboden door Van Poeck
Koffie Van Poeck heeft een lange geschiedenis die terug gaat tot 1866. Naast de groothandel in “koloniale waren” werd er steeds koffie gebrand voor handel en particulieren. Na WOII bedacht Jos Van Poeck de naam “krans” koffie geïnspireerd op op de typische “koffiekransen”. Nog steeds worden dagelijks en in kleine hoeveelheden, bonen uit Brazilië, Colombia en Guatemala gebrand gedurende 20 à 22 minuten tot 220°C. Resultaat is een medium/light gebrande koffie met een volle smaak.
Meer info
Hier vindt u de lijst van alle Vlaamse erkende streekproducten, gesorteerd per productgroep of per provincie.