Nieuwe erkenningen streekproduct.be
De septemberronde voor erkenningen van Vlaamse streekproducten brengt vooral zoete lekkernijen van artisanale bakkers op die oude tradities eren.
Een jonge boer uit Denderhoutem herontdekt schapenplattekaas.
Voor de zoetebekken ontdek:
> Limburgse mikkemannen van Bakkerij Vangronsveld uit Bilzen
Limburgse mikkemannen zijn zoete broodjes min of meer in de vorm van een man.
De term “mik” komt van het Latijnse “mica”, wat kruimel betekent, later werd mik gebruikt om luxe brood aan te duiden. Nu bevatten ze onder andere parelsuiker, rozijnen, vleugje kaneel en echte boter!
> maaltjes uit het Ninoofse van Bakkerij Bické uit Ninove
“Maaltje” is de originele naam voor wat in de streek nu vooral verkocht wordt als “halve maantjes”, namelijk een mattentaart in de vorm van een grote flap. Deze maaltjes verschillen enkel in vorm van de mattentaarten uit Geraardsbergen of uit de Vlaamse Ardennen. De oude benaming verwijst dan ook naar de vorm van een “schepersmaal” of “maal”, een linnen knapzak.
> vlaai uit het Ninoofse van Bakkerij Bické uit Ninove
De vlaaien verschillen lichtjes naargelang de streek, zo onderscheiden we Ninoofse, Dendermondse, Lokerse, Zeelse, Aalsterse of Wase vlaaien.
Wat maakt de Ninoofse vlaai speciaal: het is een bleke vlaai zonder donkere kandijsiroop.
> Oost-Vlaamse mastellen van Bakkerij Bické uit Ninove
Bij Bakkerij Bické kan je zowel de verse als in de oven gedroogde mastellen kopen. Het zijn luchtige broodjes die 4 rijsperiodes achter de rug hebben. Ze zijn vrij donker van kruim door het gebruik van bruine suiker en smaken stevig naar kaneel.
Liever minder zoet:
> Vlaamse schapenplattekaas
België is een plattekaasland, in hoofdzaak gaat het dan over plattekaas van koemelk.
Wie echter geen koe had verwerkte schapen- of geitenmelk.
Als jonge boer pikt Laurens De Middeleer op deze traditie in. Hij verwerkt de melk van zijn 30 Belgische melkschapen o.a. tot plattekaas en verse kaas.