Nieuwkomers ontdekken Vlaamse tradities
Het was vlak voor de feesten dat we langsgingen bij het Centrum voor Volwassenen Onderwijs aan de VUB.
Streekproducten in het avondonderwijs
In Vlaanderen houden we van lekker eten, dat hoeven we niet meer uit te leggen. Historisch bepaald heeft elke streek zijn eigen specialiteiten en lekkernijen. Streekproducten om trots op te zijn.
Jo Van Caenegem, projectverantwoordelijke streekproducten bij Vlam, is dagelijks in de weer met de promotie van onze streekproducten. Met ondertussen meer dan 220 officieel erkende streekproducten kunnen we ons buikje goed rondeten aan deze specialiteiten. Waar we in Vlaanderen onze weg wel vinden tussen Gentse neuzekes, Brussels grondwitloof en Elixir d’Anvers, is dat voor nieuwkomers niet zo vanzelfsprekend.
Via het Brusselse avondonderwijs kregen zo'n vijftig nieuwkomers die zich onderdompelen in de Nederlandse taal, een kennismaking met de streekproducten die in Vlaanderen te vinden zijn. Niet alleen bijzonder interessant en smakelijk maar ook een cruciaal element van onze Vlaamse cultuur. Na wat theorie en geschiedenis rond de herkomst van streekproducten, kon ook een proeverij niet ontbreken. En wat blijkt, onze streekproducten vallen keer op keer in de smaak, ook bij zij die er voor het eerst hun tanden in zetten.
Het belang van streekproducten mag je niet onderschatten. Het erkennen en promoten van traditionele streekproducten die tot ons eetbaar erfgoed behoren is belangrijk. Omwille van de emoties en waarden die rond onze streekproducten en -gerechten hangen, geeft het vaak een goed gevoel om deze producten te consumeren. Veel mensen vinden het daarnaast ook leuk om erover te vertellen en deze typische smaken door te geven aan hun kinderen. Zo kunnen we de traditionele smaken over generaties heen doorgeven en behouden onze streekgebonden smaken en producten hun plekje in onze menu's.