De Renaissance van de Geuze

Vorige week zond Ring-TV een prachtige reportage uit over de heropleving van de geuze. Programmamaker Bjorn Van Laere slaagde erin om HORAL-voorzitter Armand De Belder en zijn collega-brouwers Frank Boon, Gert Christiaens, Willem Van Herreweghen, alsook CBB-voorzitter Sven Gatz en Yves Panneels (PR-verantwoordelijke van HORAL) voor de camera te krijgen. Vier factoren liggen aan de basis van de geuze-revival: de hernieuwde belangstelling van het publiek voor authentieke producten, de kwaliteitsverbetering van oude geuze en oude kriek, de nauwere samenwerking tussen de brouwers en een aangepast communicatiebeleid. De reportage kan je hier herbekijken. Geniet van de mooie beelden en muziek.

Nieuw boek van Jef Van den Steen

Waar liggen de wortels van twee befaamde Belgische bierklassiekers, nl. geuze en kriek? Welke straffe verhalen gaan schuil achter dit eerlijke, arbeidsintensieve product?

In "Geuze & Kriek, het geheim van de Lambik" ontrafelt Jef Van den Steen de verschillende fases in het productieproces van de bieren en vertelt hij honderduit over het ontstaan en de ontwikkeling van diverse bierbrouwerijen. Bij elke brouwerij hoort een steekkaart met praktische gegevens, verschillende biersoorten, etc.

Fotograaf Andrew Verschetze bracht de bieren van in de foeder tot in het glas op een verbluffende wijze in beeld. Het boek werd uitgegeven bij Lannoo en kost 34,99 EUR.

o
<
>