Rundvlees van het rood ras erkend
De fokkers van het rood ras, samen met rode koe Amarilis Van Het Bloemenhof, werden op het Provinciehuis van West-Vlaanderen ontvangen om de erkenning extra onder de aandacht te brengen.


De fokkers van het rood ras, samen met rode koe Amarilis Van Het Bloemenhof, werden op het Provinciehuis van West-Vlaanderen ontvangen om de erkenning extra onder de aandacht te brengen. Député voor Land- en Tuinbouw Bart Naeyaert huldigt de fokkers en drukt ook op het belang van diversificatie in de landbouwsector.
Het Vlaams Steunpunt Streekproducten ijvert al geruime tijd voor de valorisatie van oude rassen. Deze rassen maken deel uit van ons landbouwkundig en gastronomisch patrimonium en het zou jammer zijn dat ze verloren zouden gaan. Het Steunpunt is dan ook opgetogen dat het Studie- en Documentatiecentrum van de Vlaamse Rundveerassen Werkgroep rood ras van de Vlaamse Rundveeteeltvereniging zijn schouders heeft gezet onder de erkenningsaanvraag voor het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen. Het is een belangrijke stap om dit unieke runderras te vrijwaren voor de toekomst.
Het rood ras van West-Vlaanderen bestaat wellicht al meer dan 500 jaar. Het historisch fokgebied lag in de driehoek Cassel-Watou-Hazebroeck en vandaag blijft het ras verbonden aan de provincie West-Vlaanderen. Het rode ras is een uitstekende grazer in de winderige en vochtige polders en kuststreek. Het rood ras wordt zowel voor zijn melk- als vleesproductie gehouden. Vanaf de jaren 1970 nam de interesse van landbouwers voor het rood ras af ten voordele van rassen die ofwel een sterke melkproductie kennen ofwel gekenmerkt zijn door meer bevleesdheid en een hoog slachtrendement. In 2000 kreeg het ras de status van bedreigd rundveeras.
De overblijvende kwekers hechten bijzonder veel belang aan het voeder van de dieren. Op jaarbasis bestaat het rantsoen van de dieren ouder dan 1 jaar voor 80% uit graslandproducten. Dit levert fijnvezelig vlees op, dat licht vetdooraderd is, donker van kleur is, mals en smakelijk. Enkel de vrouwelijke dieren worden onder het label streekproduct.be aangeboden.
Dankzij een samenwerking met Horeca Totaal in Brugge vindt het rundvlees van het rood ras van West-Vlaanderen beter zijn weg naar de West-Vlaamse horeca en consument. De jongste maanden duikt dit zeer smakelijke vlees ook meer en meer op in reportages in magazines en tv-programma’s. Alom wordt het vlees geprezen. Het is duidelijk dat het rood ras aan een comeback bezig is.
De ambitie is om ook tegen het einde van 2012 een Europese aanvraagdossier klaar te hebben voor het rundvlees van het rood ras uit West-Vlaanderen.