Vlaamse bakkerstraditie van de kaastaart erkend als streekproduct
Een mooie bakkerstraditie uit de Druivenstreek mag zich sinds kort een officieel Vlaams traditioneel streekproduct noemen.
De kaastaart, gemaakt van onder andere appelcompote, plattekaas, eieren, amandelen of macarons en rum, draagt vanaf nu het label streekproduct.be. Zondag 11 september 2011, tijdens de traditionele Hoeilaartse kaastaartwedstrijd, ontvingen de lokale bakkers hun erkenning.
Geschiedenis van de kaastaart
De kaastaart kent in de Druivenstreek, en ook in enkele nabijgelegen Waals-Brabantse gemeenten, een lange geschiedenis. Het is een typische kermistaart die vroeger door de huisvrouwen zelf bereid werd en bij gebrek aan een oven naar de lokale bakker gebracht werd. Vandaag bakken zowel de bakkers – het is de meest verkochte taart – als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Een jaarlijkse wedstrijd te Hoeilaart houdt de traditie in ere.
Een kaastaart uit de Druivenstreek bevat steeds een laagje appelcompote (vroeger “pâte de pommes”), op een bodem van gistdeeg, en een vulling van plattekaas, eieren, amandelen of macarons en rum. De kaastaart is nooit hoger dan ongeveer 4 cm en de smaak kan wat variëren al naargelang de verhoudingen. Eens gebakken is ze goudgeel met een wat donkere buitenrand en vertoont de vulling meestal een barst. In de volksmond is een “goei kijs-toet” “dun van leer en dik van smeer”.
Op zondag 11 september reikte VLAM - tijdens de traditionele kaastaartenwedstrijd - aan de 7 bakkers het label streekproduct.be uit.