Waarom is koffie een streekproduct?
België kent naast een bier- en chocoladetraditie ook een zeer grote koffietraditie met uitzonderlijk veel kleine, lokale koffiebranders.
Koffie branden in Vlaanderen
Deze mensen werken met koffiebonen, dat wil zeggen: zij kiezen hun koffiebonen, creëren een mengeling en branden deze artisanaal. Uit aroma onderzoek blijkt dat artisanaal branden wel degelijk een smaakverschil en extra aroma’s oplevert, zo kan men de artisanale koffies onderscheiden van de industrieel gebrande koffies. Bij artisanaal branden brandt men trapsgewijs in een cilinder trommel, de bonen zijn tot in de kern gebrand en geven zo hun volle aroma vrij.
Dit alles volgens de lokale smaak, zo drinkt men in het oosten van Vlaanderen andere koffie dan in West-Vlaanderen, in Limburg andere koffie dan in Brabant of Antwerpen. Grote koffiebranders hebben deze smaken samengebracht in Belgische koffie, die zich onderscheidt van Franse, Nederlandse, Duitse, ... koffies.
Natuurlijk streeft elke koffiebrander naar een eigen identiteit en worden onze koffies nu meer beïnvloed door Italiaanse merken.
Toch blijft het belangrijk om de traditie van de lokale koffiebrander in ere te houden!
Vlaamse lokale koffies proeven?
Je kan hier terecht:
>>Koffie uit de provincie Antwerpen
>>Koffie uit provincie Vlaams-Brabant
>>Koffie uit de provincie Limburg
>>Koffie uit de provincie West-Vlaanderen
>>Koffie uit de provincie Oost-Vlaanderen
Aardappelwafel, spek en peertjes in koffie: een ouderwetse combinatie van zout, spek, en zoet, peertjes in koffie met kandijsuiker.
Ontdek het recept.