Biscuiterie Destrooper
Met nieuwjaar bakten in West-Vlaanderen niet alleen huismoeders lukken. Jules Destrooper ging in 1890 al aan de slag met het recept.
Jules Destrooper, bakker en handelaar
Tweede helft van de negentiende eeuw, Jules Destrooper, gepassioneerd bakker te Lo en handelaar in Oosterse en Afrikaanse specerijen, slaagt erin om tot een unieke bereiding te komen voor zijn amandelbrood. Hij combineert hierbij de allerbeste exotische kruiden met de traditionele plaatselijke ingrediënten. Succes laat niet op zich wachten en reeds in 1886 wordt Biscuiterie Destrooper een feit.
Jules Destrooper gaat op dit elan verder en ontwikkelt in navolging van zijn Amandelbrood nu ook een eigen uniek recept voor de traditionele West-Vlaamse "nieuwjaarswafels". Opnieuw worden uitsluitend puur natuurlijke ingrediënten gemixt met een keur aan specifieke kruiden die de smaak zo uniek maken. Weer niet zonder succes. Gelanceerd in 1890, ontvangt hij op het salon van de voedingsindustrie in 1929 en 1931 een gouden medaille voor dit product. Vandaag worden deze wafels nog steeds volgens zijn (geheim) traditioneel familierecept gemaakt.
Naar Parijs
Rond 1911 nam het bedrijf, onder leiding van zoon Jules Destrooper Junior, deel aan de voedingsbeurs in Parijs, waar de eerste prijs werd behaald voor het Amandelbrood. Die erkenning zette de koekjesfabriek ook buiten België op de kaart en na de tweede wereldoorlog slaagt Jules Junior er samen met zijn zonen Jean en Hubert in zijn producten uit te voeren naar de Verenigde Staten en Japan. In dezelfde periode worden er twee klassiekers toegevoegd aan het assortiment: de Parijse Wafel en de Speculoos. Door de generaties heen blijft de biscuiterie nieuwe koekjes ontwikkelen en wordt de export verder uitgebreid. De ultieme (binnenlandse) erkenning komt er in 1999, dan wordt Biscuiterie Jules Destrooper hofleverancier voor het Belgische koningshuis. Een titel die ze nog steeds dragen.
Familie Vandermarliere verzekert de toekomst
In 2015 wordt Jules Destrooper overgenomen door de familie Vandermarliere. Deze zet meer dan ooit in op de groei en professionalisering van het bedrijf. Vandaag bevat het assortiment 19 soorten en is drie kwart van de productie bestemd voor export. De koekjes zijn te verkrijgen in een tachtigtal landen, van Japan tot in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.
De originele Jules Destrooper recepten blijven tot op vandaag een goed bewaard geheim, maar voor alle koekjes worden alleen de puurste ingrediënten gebruikt. Concreet betekent dit dat er geen gebruik gemaakt wordt van bewaarmiddelen, kleur- en kunstmatige smaakstoffen.
Feest
Anno 2020 viert de iconische Jules Destrooper Natuurboterwafel z’n 130e verjaardag. En bij een verjaardag horen uiteraard confetti én slingers. Ter gelegenheid van deze heugelijke gebeurtenis werden de Natuurboterwafels uitgedost in een feestelijk jasje en kregen ze speciaal voor hun verjaardag een aangepaste feestverpakking. Met jawel: confetti en slingers.