Brouwerij De Ryck
In Brouwerij De Ryck krijgt brouwster An De Ryck hulp van de vijfde generaties, de Special De Ryck blijft ondertussen het vlaggenschip van de brouwerij.
De stamvader van deze brouwerij in Herzele was Gustaaf De Ryck, een leerlooier die zich in 1886 omschoolde tot brouwer. Van oorsprong heette de brouwerij De Gouden Arend, maar na WO I klonk die naam te Duits, al staat de arend sinds 2006 wel terug in het logo. Gustaaf had de alertheid om tijdens die Groote Oorlog een koperen brouwketel in zijn tuin te begraven, waarmee hij wist te voorkomen dat de Duitsers die smolten tot kogels. Hierdoor kon hij snel na de oorlog de brouwerij terug opstarten en in 1920 opende ze opnieuw de deuren onder de naam Brouwerij De Ryck.
Het was meteen het startschot voor het amberkleurige bier Special De Ryck, een authentiek Speciale Belge-bier dat gebrouwen werd enkel met vier zuivere ingrediënten: hop, mout, gist, water. Het bier werd zeer populair in de streek, waardoor er vraag kwam in de naburige stad Aalst. De leveringen gebeurden met paard en kar, zelfs nog tot in 1956. Zeer lange tijd werd het bier ook enkel in vaten geleverd, niet in flesjes. Na WO II bleef de Special overeind. Generaties volgden elkaar op, maar het zou pas de huidige brouwster An De Ryck zijn die in 2003 glazen flessen invoerde.
Intussen maakt de vijfde generatie van familiebrouwerij De Ryck haar opmars: dochter Miek en zoon Bram. Het assortiment is sterk uitgebreid, maar de Special De Ryck blijft het vlaggenschip van de brouwerij, goed voor ruim 50 procent van de productie. In 2006 en 2008 won hij nog brons tijdens de World Beer Cup in de VS, maar het blijft een bier met een zeer lokale verspreiding.