Orde van het potjesvlees uit de Westhoek
Het Potjesvlees uit de Westhoek is onlosmakelijk verbonden met de streek. Ontdek de producenten die voor een Europese erkenningen gingen.
Een tiental beenhouwers uit de Westhoek hebben de handen in elkaar geslagen en richtten de Orde van het Potjesvlees uit de Westhoek op. Na een Vlaamse erkenning sleepte de Orde uiteindelijk ook een Europese Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) in de wacht. Hierdoor kan het Potjesvlees uit de Westhoek enkel in de Westhoek geproduceerd worden volgens de traditionele artisanale methode. Wat de ingrediënten betreft kunnen we verklappen dat potjesvlees in Vlaanderen de 3 K’s bevat: kip (maximum 70%), konijn (minimum 15%) en kalf (minimum 15%). Het witte vlees zit in een smaakvolle gelei waaraan een toets zuur, door middel van citroen, witte wijn en of azijn, wordt toegevoegd .
Leden van de Orde van het Potjesvlees uit de Westhoek:
- Missiaen - Zuidstraat 56 8630 Veurne
- Ortwin & Patricia - Ooststraat 17 8630 Veurne
- DE VEURN’ AMBACHTSE - Kaatsspelstraat 5 8690 Alveringem
- Sohier Luc - Veurnestraat 24 8790 Poperinge
- Jurgens Slagerij - Diksmuidestraat 20 8900 Ieper
Iedereen die "Potjesvlees uit de Westhoek" wil produceren in de Westhoek kan de naam en het BGA label gebruiken. Je moet je wel eerst aanmelden bij de Vlaamse Overheid via deze link.