St-Eloy nv
In de Vlaamse Ardennen specialiseert de slagers familie Van Hoe zich reeds generaties lang in de productie van Vlaamse gedroogde hespen.
Reeds in 1892 startte Kamiel Van Hoe, overgrootvader van de huidige bestuurders, een slagerij op het kerkplein te Eine bij Oudenaarde. Onder de kerktoren was het destijds gebruikelijk dat een estaminet-feestzaal gecombineerd werd met een slagerij. Het huis had als uithangbord: "In 't hof van Vlaanderen - bij C. Van Hoe Slachter". De hespen kregen dan ook de merknaam St-Eloy, naar de patroonheilige van de parochiekerk te Eine. De broers Tom en Kris traden ondertussen in de voetsporen van hun voorvaders.
In deze streek namen de grensarbeiders destijds het gedroogde vlees mee als gezonde en voedzame lunch tijdens het werk in Frankrijk. Nu worden de hespen in Oudenaarde zelfs met frieten als dagschotel gegeten. "Een gedroogde hesp is een natuurlijk product", benadrukt Tom Van Hoe. "Het begint allemaal bij de keuze van een gezonde grondstof: varkens gevoederd met uitsluitend plantaardige grondstoffen. Wij roken een aantal van onze hammen ook na het zouten. Zo krijg je een variatie aan smaken."