Wijnkelders Soniën
In de Vlaams-Brabantse druivenstreek wordt al decennialang schuimwijn gemaakt. Wijnkelders Soniën houdt deze traditie in ere.
In de Vlaams-Brabantse druivenstreek wordt al decennialang schuimwijn gemaakt. Dat gebeurde in de wijncoöperatieven Isca in Overijse en Serco in Hoeilaart. Zij verwerkten de marktoverschotten van de tafeldruiven tot druivensap, wijn en de specialiteit: schuimwijn volgens de méthode traditionelle, de vroegere méthode champenoise.
Beide coöperatieven waren vrij succesvol, maar sloten een na een in de jaren 70 van vorige eeuw de deuren. Buitenlandse concurrentie en hoge personeelskosten deden hen de das om. Raymond Luppens, de voorzitter van de beheerraad van Isca, besloot samen met zijn zonen Flup en Pips de activiteiten van Isca verder te zetten in familieverband. Ze bouwden een wijnkelder naast hun bestaande serrebedrijf in Jezus-Eik/Overijse en startten met de productie van schuimwijn met gekocht materiaal van Isca. Nu neemt Flup de teelt van de tafeldruiven voor zijn rekening en is Pips de wijnmaker.