Catalaanse Crème met koffie uit de Leiestreek
door Lut De Clercq
De koffiebonen artisanaal gebrand in de Leiestreek geven de ‘crema catalana’ extra pit.
Bereidingswijze:
Giet de melk en de room in een pan en roer er de koffiebonen door. Verwarm het melk/room mengsel tot net onder het kookpunt, verwijder van het vuur, dek af en laat een uurtje rusten. Klop in een kom de eidooiers samen met de kandijsuiker, de kristalsuiker en het maïszetmeel romig. Zeef het melk/room mengsel en roer het door de eidooiers. Giet dit opnieuw in de pan en breng al roerend aan de kook over een zacht vuur tot de crème de consistentie van pudding heeft.
Verdeel over 4 gewone of 8 kleine schaaltjes en laat in de ijskast opstijven gedurende 4 uur.
Strooi een dun gelijkmatig laagje kristalsuiker over elk van de schaaltjes. Smelt de suiker met behulp van een kleine gasbrandertje (of zet even onder de ovengrill) tot een krokant laagje karamel. Serveer onmiddellijk.