Chili met Antwerpse koffie

door Lut De Clercq van De Standaard

Ik geef toe dat dit niet onmiddellijk een alledaagse combinatie is maar de bitterheid van de koffie geeft deze chili een diepere smaak. Dit gerecht heeft echt wel de minimuum tijd van 45 minuten zachtjes sudderen nodig om al de uiteenlopende smaken echt te laten

Ingrediënten

  • 2 tls komijnzaadjes
  • 1 grote mespunt gemalen kaneel
  • 1 grote mespunt vergemalen nootmuskaat
  • 1 grote mespunt gemalen kruidnagel
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 grote ajuinen, fijn gesneden
  • 1 tl zout
  • 3 teentjes look, fijngehakt
  • 800 gr grof gehakt rundvlees
  • 1 vers laurierblad
  • 1/2 afgestreken tl chilipoeder
  • 2 groene chili's, zaadjes verwijderd en zeer fijn gehakt
  • 1/2 tl versgemalen zwarte peper
  • 3 takjes verse tijm
  • 1 tl kappertjes op zout, zeer goed gespoeld en uitgelekt
  • Klein handvol ontpitte groene olijven, grof gehakt
  • 1 el kandijsiroop
  • 1 klein kopje sterke Antwerpse koffie
  • 700 gr rijpe roma tomaten, grof gehakt
  • 100 gr dadels, ontpit en grof gehakt
  • 100 gr amandelschilfers
  • 200 gr zure room
  • 1 busseltje verse koriander, fijngehakt
  •