Goudgele rijstpap met kandij-appeltjes
Echt comfort food en pure nostalgie: langzaam gegaarde rijstpap met gebakken appelblokjes. Serveer het gerecht op kamertemperatuur, dan komen de smaken het best tot hun recht.
Bereiding van de rijstpap op grootmoeders wijze
Breng de melk langzaam aan de kook met de boter, suiker en zout. Neem een lepel warme melk en laat de saffraan oplossen, voeg bij de melk samen met de rijst. Roer goed om en laat tot aan het kookpunt komen, zet meteen het vuur vrij laag en leg het deksel op de kookpot. Roer om het kwartier zodat de rijst niet aan de bodem kleeft. Laat zeer langzaam de rijst zwellen, wanneer er bijna geen vocht meer is zet het vuur uit en laat de rijstpap nog een kwartier rusten. Verdeel de rijstpap over 4 schaaltjes.
Wie wenst kan de rijstpap ook nog parfumeren met vanille of kaneel.
Bereiding van de gebakken appelblokjes
Ondertussen snijd de appels in mooie blokjes. Smelt de boter en laat ze bruinen, voeg de appelblokjes toe en laat ze op een hoog vuur bakken. Roer regelmatig en voeg na enkele minuutjes de kandijsuiker toe. Laat karamelliseren onder voortdurend roeren. Zet opzij.
Tip
Je kan de appeltjes en de rijstpap de dag voordien bereiden, serveer ze echter nooit koud! Laat de rijstpap voor het serveren op kamertemperatuur komen en warm de appeltjes even op.