Kempens vet spek/Antwerpse koffie/donkere kandijsuiker
door Jo Van Caenegem
Zout spek en zoete peren met koffie, een combinatie uit grootmoeders tijd.
Bereidingswijze:
Koffieperen:
Schil de peren. Bruin de hoeveboter en kleur de peren. Voeg de koffie en de kandijsuiker toe. Laat de peren gaar stoven op een zeer laag vuurtje, keer ze en oversaus ze regelmatig. Eventueel wat extra water toevoegen.
Aardappelwafeltjes:
Schil de bintjes en kook ze gaar. Giet af en laat de aardappelen goed drogen. Snij de lente-uien in kleine ringen. Smelt de boter en stoof 5 minuten, kruid met peper en zout. Pureer de aardappelen, liefst in de “passevite”. Voeg bloem, eidooier, uitjes en kruiden toe, meng grondig. Warm het wafelijzer, smeer eventueel in met wat boter. Bak kleine ronde wafels.
Warm de boter en bak het spek volgens eigen voorkeur. Kruid met peper.
Dien warm op met een lepeltje koffiesaus.
Streekproducten in dit recept
- Nieuwe Erkenning: Antwerpse Koffie
- Kempisch spek
- Kandijsuiker, kandijcassonade en kandijsiroop