‘Brussels Grondwitloof BGA: zaden van eigen kweek’
Verschillende telers van het Brussels Grondwitloof BGA staan vandaag nog in voor de eigen zaadteelt. Hierdoor heeft elk bedrijf en elk hof zijn eigen karakteristiek en smaakvol witloof. "Die smaken en geuren zitten in de identiteit van je zaad al ingeplant", vertelt 3e generatie witloofteler Irma Van Ingelgom ons.
Documentaire ‘Brussels Grondwitloof BGA: zaden van eigen kweek’
De kennis en de traditie die bij de zadenteelt komt kijken gaat vele jaren terug en steunt volledig op de overdracht van kennis en kunde die generatie op generatie werd doorgegeven. Door samen uren in de witlooflaag door te brengen en onder het strenge maar rechtvaardige oog van de oudere generatie krijgt de nieuwe generaties de kneepjes van het vak onder de knie.
“Het is een trots van vroeger die je voortzet” - Sofie Dewinter, aankomende 5e generatie witloofteler
Die bijzondere kennis van de zaadteelt staat centraal in de documentaire die gisteren in Kampenhout première ging. Witlooftelers Thierry, Danny en Sofie, Irma en Dirk, en Thomas getuigen voor de camera van Alexander Kerkhof over het belang van de zaadteelt voor hun bedrijf en de passie die ze allen delen om die zaadteelt voor het Brussels Grondwitloof BGA in stand te houden. Door dit vakmanschap in beeld te brengen wil CAG bijdragen tot het borgen van de zaadteelt en dit immaterieel erfgoed documenteren voor de komende generaties.
De zaadteelt is een vaak onderschat onderdeel van de grondwitloofteelt. Elke teler van Brussels Grondwitloof BGA doorloopt deze cyclus van zaaien tot zaadoogst. Telkens met een eigen focus en aandachtspunten, maar wel altijd met hetzelfde doel: de mooiste en smakelijkste krop witloof verkrijgen. Teeltselectie speelt daarenboven ook een rol om witloofsoorten aan te passen aan het veranderende klimaat. “Doordat we jaarlijks aan selectie doen, passen we onze soorten eigenlijk vanzelf aan het veranderde klimaat aan”, vertelt 4e generatie witloofteler Thomas Cools.
De documentaire ging op 8 oktober in première tijdens de officiële opening van de expo “Teeltselectie: een vak apart” in De Krop in Kampenhout. Deze boeiende expo en documentaire zijn nog tot 31 oktober gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van De Krop. Daarna reist de expo door naar ’t Grom, waar ze vanaf 11 februari 2024 tot 14 april te bezoeken is. Vanaf 1 mei 2024 kan je de expo bezoeken in Bokrijk.
De film en expo kwamen tot stand in het kader van Focus Vakmanschap, een initiatief van Bokrijk | Vakmanschap & Erfgoed in samenwerking met CEMPER, CAG, ETWIE, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, Histories, PARCUM en Werkplaats Immaterieel Erfgoed. Met steun van de Vlaamse overheid.