De jaren '80-toer op
Voor het volgende gerecht is het opnieuw de beurt aan Anke.
Zij gaat naar eigen zeggen de jaren ’80-toer op, met gevulde flensjes met Postelkaas en tomatensalsa met Hasseltse jenever. “Vooral de koude tomaten gemarineerd in alcohol zijn héél 1980. Maar dat moet kunnen op een zomerse dag als deze”, legt ze uit. Anke is dol op koken met jenever. “Het heeft een vrij neutrale smaak, die het fruitige van de tomaten stimuleert. Daardoor is het ook erg lekker in desserts. Bovendien kan je jenever gebruiken in gebak, omdat het zo’n hoog alcoholgehalte heeft. Ik verwerk het bijvoorbeeld in appeltaart en -cake, maar ook in panna cotta, ijs en sabayon. Gecombineerd met Hasseltse speculaas, aardbeien of citroen. De mogelijkheden zijn eindeloos.” Terwijl ze verder fantaseert, snijdt ze een blok Postelkaas in stukjes. “Een streekproduct dat óók wat stoef verdient”, valt kaasliefhebber Kristien haar in de rede. “Hij is mild en fruitig, en wordt daardoor beschouwd als een ideale instapkaas. Heel lekker bij een streekbiertje maar ook bij jenever, zo blijkt…
Meer informatie: Recept: Flensjes met Postelkaas, Vlaamse gedroogde hesp en tomatensalsa met Hasseltse jenever