Drie nieuwe erkenningen voor Vlaamse traditionele streekproducten
Met Dendermonds kopvlees komt het aantal erkende Vlaamse traditionele streekproducten uit Oost-Vlaanderen op 59.
Vlaams-Brabant komt uit op 39 met de aanwinsten koffie uit het Leuvense en Pajotse gekruide smout. De provincie Antwerpen situeert zich met 45 erkenningen tussen beide provincies. West-Vlaanderen komt op de vierde plaats met 34 erkenningen en Limburg sluit het rijtje met 19 erkenningen.
De Beoordelingscommissie Vlaamse Streekproducten ziet zeker nog mogelijkheden voor de provincies die wat minder erkenningen hebben en doet een oproep naar de producenten om hun kans te wagen. De criteria waaraan moet worden voldaan vind je hier
> Dendermonds kopvlees
In Dendermonde gaat men prat op z’n kopvlees, men is er zelfs fier op z’n spotnaam “kopvleesfretters”. Bij elke feestelijkheid en vooral tijdens de jaarlijkse “Katuit”, een door de UNESCO beschermde reuzenommegang, mag Dendermonds kopvlees niet ontbreken.
> Koffie uit het Leuvense
Maria Rom ging van start met een kleine koffiebrander van 10 kg in 1967 in Oud-Heverlee. Haar ROM-koffie werd in de streek zeer gesmaakt en na 9 jaar branden moest het bedrijf al uitbreiden en verhuizen; het werd de andere kant van Leuven: Boortmeerbeek.
> Pajotse gekruide smout
Het Pajotse gekruide smout is goed gekruid en past perfect op de boterham samen met plattekaas of confituur en droge worst. In Sint-Pieters-Leeuw frituurde men er ook wel eens zijn vis in.
Een overzicht met alle erkende traditionele streekproducten kan je hier downloaden.