Euro-Toques verdedigt streekproducten
In aanloop naar de tweede editie van KOOKSLAG op 30 september ging de redactie van Streekproduct.be in gesprek met Christophe Baert, ‘gewezen voorzitter’ van Euro-Toques, partner van deze kookjamsessie.
Geen goede kok zonder goede producten
Dat Streekproduct.be een ideale partner vond in Euro-Toques voor een actie in de horeca is geen toeval. Christophe: “Het moto van onze vereniging is dat het product meer centraal staat dan de kok en we onderscheiden ons hiermee van andere restaurateursverenigingen. Je hebt geen goed product zonder een goede kok en omgekeerd. Samenwerken met het Steunpunt Streekproducten is daarom ook heel logisch voor ons.”
Euro-Toques volgt via zijn internationaal netwerk de brede ontwikkelingen op voedingsgebied op Europees niveau op. Deze worden besproken binnen het European Food Forum. Dat kan gaan van ontwikkelingen in de voedingsindustrie, in de landbouw, tot verpakkingen en logistiek. Waar Europees wetgevend werk gebeurt, neemt Euro-Toques een adviserende rol op zich. Christophe: ‘In elke Europese lidstaat zal Euro-Toques via de nationale werking in contact staan met de Europarlementsleden om hen attent te maken op belangrijke thema’s, om gevaren en problemen te signaleren die mogelijkerwijze opduiken wanneer ze een Europese maatregel stemmen.”
En dat is nodig. “Politici en consumenten kunnen de gevolgen van wetgeving vaak onvoldoende inschatten. Wij staan tussen de producent en de eindconsument en zijn goed geplaatst om die extra context te kunnen schetsen en voorzichtigheid en nuance te betrachten.” Thema’s die Euro-Toques nauw aan het hart liggen zijn o.a. de Nutri-Score, de herkomstaanduiding en bescherming van appellaties. Ze zijn de behoeders van de smaak, de samenstelling en de kwaliteit van voedingsproducten. Lees meer op About Euro-Toques - Euro-Toques International (eurotoques-international.com)
De jongste jaren zijn niet alleen professionele chef-koks lid van Euro-Toques maar telt Euro-Toques België ook een tiental producenten onder zijn leden. Daarmee is Euro-Toques België een buitenbeentje in de ruimere Euro-Toquesfamilie. Het wordt zelfs weerspiegeld in het nieuwe co-voorzitterschap met Erika Vanvuchelen, erkend streekproducent, voor het Noorden en Didier Bolle, chef, voor het Zuiden van het land.
Waarom een KOOKSLAG?
Hetzelfde ziet Christophe ook gebeuren op KOOKSLAG. “Het is een goede formule om meerdere chefs en producenten onder één dak samen te brengen en in een amicale, haast familiale setting te koken en persoonlijk in contact te treden met elkaar. In de toekomst kunnen we de deelnemende ambassadeurs misschien nog eens laten samenkomen om die dialoog verder te bevorderen.”
Traditionele streekproducten genieten waardering in de horeca, maar er blijven nog veel kansen liggen. Christophe: “Zowel via het horeca-onderwijs als bij de gevestigde chefs mogen de Vlaamse streekproducten gerust nog meer aandacht krijgen. Deze producten kunnen het imago van de chef positief beïnvloeden. Verder merk ik dat Vlaamse en Waalse chefs de streekproducten van de andere regio maar weinig kennen. Ook daar kan nog sterker worden op ingezet.”
KOOKSLAG 2024 in een notendop
Op 30 september organiseren Euro-Toques en VLAM – Steunpunt streekproducten samen de tweede editie van KOOKSLAG in het Siemens Kitchen Experience Center in de Gare Maritime in Brussel. Zes chef-koks en tevens ambassadeurs van streekproducten gaan er in duo’s aan de slag met een mystery bag met 2 traditionele streekproducten, waarmee ze in 30 minuten een smakelijk gerechtje bereiden waarin streekproducten de hoofdrol spelen! Euro-Toques peter Lieven Demeestere en meter Manon Schenck houden mee een oogje in het zeil.