Feest ter ere van Aalsterse Vlaaien
Op 10 juli 2010 ontvingen vijf bakkers tijdens "Een dagje vol(h)op vlaaien" een oorkonde als bevestiging voor de originaliteit van hun Aalsterse Vlaaien.


Op 10 juli 2010 ontvingen vijf bakkers tijdens "Een dagje vol(h)op vlaaien" een oorkonde als bevestiging voor de originaliteit van hun Aalsterse Vlaaien. Ook de erkenning als traditioneel streekproduct werd in de verf gezet.
'We moeten meer met onze streekproducten naar buiten komen', zegt Frans De Wachter van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). 'Ze vormen een belangrijk bestanddeel van onze rijke cultuur. De consument gaat trouwens terug naar kwaliteit en originaliteit.'
De bakkers Wim de Ridder, Johan De Vos, Alfons Lowie, François Nelson en Alain Verleysen speelden op de oproep in. Samen werkten ze aan een traditioneel vlaaienrecept. 'We hielden verschillende werkvergaderingen', vertelt Wim. 'Als basis namen we het winnende recept van de prijskamp van de Topdag 1981.' Maria Everaert (80) won toen de wedstrijd. De vrouw had het recept van haar moeder. Marie was de grootmoeder van Bloemenfee 1974 Myriam Bockstael, die de tekst schreef van het tijdens het erkenningmoment krachtig meegezongen 'Oilsjterse Vloin'-lied.
Gratis proeven
De vijf bakkers promoten de vlaaien met 5.000 gratis proevertjes. Daarnaast lieten ze zien dat de vlaai ook kan verwerkt worden. Op een tafel stonden vlaaiencroissants, cake met vlaaien en vlaaienpralines. De Aalsterse vlaaien zijn nog steeds een zeer populair kermisdessert. Het wordt niet enkel door de bakkers bereid. Menig huisvrouw heeft haar favoriete recept. 'De Aalsterse vlaaien zijn eenvoudig te bereiden', zegt Lieven Van den Eeckhout. 'Je moet er wel opletten dat de verhouding van de ingrediënten juist is. Veel hangt ook af van de kwaliteit van het hoofdbestanddeel mastellen.'
Om voor een Vlaamse erkenning in aanmerking te komen moet een product minstens 25 jaar bestaan. De Aalsterse Vlaaien zijn veel ouder. Ze gaan wellicht terug naar de tijd van Pieter Breughel. Je ziet ze op verschillende schilderijen. Pieters echtgenoot was de Aalsterse Maaike Coecke. Zeker is dat Daens in 1891 vermeldde hoe winkeliers kandijsiroop en foelie inslaan, de typische smaakmakers van de lekkernij .
Bron: Het Nieuwsblad 12/7/10
Meer informatie: Sfeerbeelden