Lancering Steunpunt Streekproducten
Perk, 22 oktober 2009.
Perk, 22 oktober 2009. Minister-president Kris Peeters gaf vandaag het feestelijke startschot voor het gloednieuwe Steunpunt Streekproducten. Als locatie werd symbolisch gekozen voor een witloofbedrijf waar Brussels grondwitloof geteeld wordt, een van de eerste Vlaamse streekproducten die ook een Europees label hebben behaald.
Sant in eigen land?
Vlaanderen telt ondertussen 101 door VLAM erkende traditionele streekproducten. Het gaat van West-Vlaamse sprot, tot Hasseltse speculaas, van streekbier tot koffie, … Ze zijn er in alle soorten en maten. Én ze zijn in! Consumenten gaan meer en meer op zoek naar authentieke producten met een verhaal. Streekproducten zijn daar het antwoord op: traditionele producten uit de eigen streek, naar ambachtelijke wijze geproduceerd. Het label streekproduct.be zorgt voor herkenning en geeft de consument garantie op een echt streekproduct. Het mooiste visitekaartje!
En toch zijn er nog heel wat mogelijkheden die niet benut worden. Naast diversificatiemogelijkheden in de landbouw, zijn er nog veel onbenutte kansen voor toerisme, op gebied van cultureel erfgoed of in de horeca met de uitbouw van een Vlaamse terroir-keuken. VLAM wil hierop een antwoord bieden met de lancering van het Steunpunt Streekproducten.
Steunpunt voor Streekproducten
Het Steunpunt Streekproducten heeft als missie het ondersteunen van streekproducten en stimuleren van streekproducten producenten, een katalysator te zijn tussen beleid en werkveld. Het is een centraal aanspreekpunt voor producenten, overheden, inkopers, horeca, toerisme, scholen en pers. Het informeert de consument en beoogt zo niet alleen het economisch potentieel van streekproducten te verhogen maar ook dit stukje Vlaams cultureel erfgoed te bewaren.
Het Steunpunt Streekproducten vertrekt vanuit de streekproductenpiramide. Binnen het ruime gamma aan Vlaamse streekproducten uit de agrovoedingssector worden traditionele streekproducten gelabeld met STREEKPRODUCT.BE en indien mogelijk begeleid naar een Europese BOB, BGA of GTS. Beide systemen zijn nodig om traditionele Vlaamse streekproducten te laten herkennen en te erkennen.
Het Steunpunt streeft naar geloofwaardige streekproducten en steunt hiervoor op haar definitie voor streekproducten.
Het Steunpunt heeft als algemene doelstellingen:
- een centraal aanspreekpunt te zijn voor Vlaanderen
- actief betrokken te zijn in het werkveld, zowel naar producenten als naar beleid
- te streven naar het behoud van de Vlaamse traditionele streekproducten
- informatie te verzamelen en te verspreiden
- traditionele streekproducten te erkennen
- iedereen bewust te maken van ons gastronomisch erfgoed
- te waken over de criteria voor een Vlaams traditioneel streekproduct.
Doe beroep op het Steunpunt en geef streekproducten hun welverdiende plaats!