Potjesvlees uit de Westhoek gaat Europees
Het potjesvlees uit de Westhoek is onlosmakelijk verbonden met de streek.
Nergens anders in België wordt dit product door lokale slagers bereid. De Westhoek deelt deze traditie wel met het aangrenzende Frans-Vlaanderen, de regio die in Frankrijk de naam Nord Pas-de-Calais draagt. Er zijn echter duidelijk verschillen die wijzen op een zeer eigen recept en traditie in de Westhoek.
Potjesvlees uit de Westhoek is een licht zure vleesbereiding in een gelei. Deze gelei bevat 3 witte vleessoorten: kip, kalf en konijn; de verhouding vlees/gelei is minstens 60% vlees en 40% gelei. De gelei heeft een zeer lichte kleur en bevat gekookte stukjes wit vlees. De bereiding bevat geen kleurstoffen of bewaarmiddelen.
Het toeristisch belang en de interesse van de Vlaamse consument hebben er voor gezorgd dat de verkoop in de streek in de laatste jaren gestaag gestegen is. Met deze erkenning gaat het potjesvlees uit de Westhoek een mooie toekomst tegemoet.
Lees de geschiedenis hier