Straffe groene blaadjes
Philippe Cauderlier, chef/traiteur uit Gent die het eerste Belgische kookboek schreef, wist het al in 1882: waterkers is lekker en gezond bij een gebraden kippetje.





De kleine ronde blaadjes van waterkers hebben een frisse en ietwat gepeperde smaak. “Goed voor salaet,”schreef Dodoens al in zijn Cruydt-boeck in 1554: “Alleen oft met andere cruyden inghenomen, zoo doet sy water maken.” Waterkers is niet enkel vochtafdrijvend, maar ook rijk aan vitamine A, C, calcium en magnesium, met veel kalium, vitamine B2 en B6 en fosfor. Straffe groene blaadjes dus!
Philippe Cauderlier verwijst in zijn boek "La Santé" uit 1882 naar "le cresson de fontaine", de Franse term voor waterkers. Hij vermeldt dat zowel waterkers als tuinkers verfrissend en gezond zijn en geserveerd worden bij geroosterde biefstuk of kip.
Maar met de pittige waterkers kan je zo veel meer doen: toevoegen aan een aardappelpuree of geplette aardappelen, verwerken in een saus bij vis, als frisse salade met appelsien en venkel, ....Zin om met waterkers aan de slag te gaan? Ook in de winter is waterkers verkrijgbaar bij de erkende waterkerstelers. Tip: best wel eerst een belletje geven!
Te koop in de CRU-winkels te Overijse, Gent en Antwerpen.
Waterkers uit Haspengouw
Sint-Lucie NV
Kraaibornstraat 37
3700 Lauw (Tongeren)
012/39 26 03
sint-lucie@telenet.be
www.sint-lucie.be