Vakmanschap van generatie op generatie bij Keurslager Van Hoof
Bij Keurslager Van Hoof staat vakmanschap al generaties lang centraal. Wat begon als een kleine slagerij groeide uit tot een familiebedrijf waar traditie en kwaliteit hand in hand gaan. Zaakvoerder Guido Van Hoof zet, samen met zijn team, de ambachtelijke waarden van zijn voorouders verder. Een mooi voorbeeld daarvan is de Molse kipkap met mosterd, een authentieke specialiteit uit Mol.
Een familiebedrijf met een rijke geschiedenis
Keurslager Van Hoof is een echt familiebedrijf, geworteld in traditie en vakmanschap. “Mijn grootvader startte kort na de Tweede Wereldoorlog met een eigen slagerij,” vertelt Guido. “In de jaren 60 nam mijn vader Mark de zaak over en sloot hij zich meteen aan bij de Keurslagers, een keuze waar we nog steeds achter staan.” Vandaag zetten Guido en zijn zus Martine het familiebedrijf verder, bijgestaan door een vast team van een tiental medewerkers. “We vormen een hecht team waarin ervaring en kwaliteit centraal staan.”
Molse kipkap met mosterd: een authentiek streekproduct
Molse kipkap met mosterd is een traditionele kopbereiding met een unieke smaak. “De kipkap wordt fijngemalen en heeft een lichte zurige toets,” legt Guido uit. “Door de toevoeging van mosterd krijgt hij een aangename, pittige smaak.”
Deze specialiteit wordt op verschillende manieren gegeten. “Het meest klassiek is op een snede zwart brood met een extra toefje mosterd. Maar ook in blokjes gesneden als aperitiefhapje, gecombineerd met een stevig bier, is het een geliefde lekkernij.”
Het recept van Molse kipkap gaat al generaties mee. “Zelfs mijn overgrootvader, die bij de boeren langsging om varkens te slachten, maakte al kipkap,” zegt Guido. “Uiteraard zijn er doorheen de jaren kleine aanpassingen geweest, maar de basis blijft dezelfde. Enkel het zoutgehalte is de laatste tien jaar twee keer lichtjes verlaagd.”
Voor Keurslager Van Hoof is het behoud van streekproducten een erezaak. “Te veel oude recepten verdwijnen en dat is zonde. Wij zetten bewust in op het bewaren van deze tradities,” vertelt Guido gepassioneerd. “Het zorgt ervoor dat niet alles eenheidsworst wordt. Kijk maar eens naar winkelstraten in Noord-Holland of de Westhoek: overal zie je dezelfde ketens en merken. Wij willen daar een tegengewicht voor bieden door streekproducten levend te houden.”
Naast kipkap ook Kempens Heidelam
Naast de kipkap zet Guido zich ook in voor het Kempens lam. “Onze schapen grazen op de Kempense heide, wat het vlees een unieke, karaktervolle smaak geeft,” legt hij uit. “Kempens Heidelam staat voor kwalitatief natuurvlees: mooi gemarmerd, vol van smaak en stevig van structuur.”
Bij Keurslager Van Hoof wordt het hele karkas versneden in bouten, koteletten en ragout. “We maken er ook heerlijke worstjes, hamburgers en gehakt van,” vult Guido aan. "Ook zijn stoofpotje van lamsvlees is geliefd bij klanten. “Naast het Kempens lam bevat het Antwerpse specerijenzout en kandijsuiker, beide erkende streekproducten.”
Trots op vakmanschap en toekomstplannen
Wat maakt Guido het meest fier? “Dat we nog steeds onze Molse kipkap kunnen maken en dat klanten er zo van genieten. Op streekmarkten en evenementen krijgen we altijd lovende reacties.”
Daarnaast is hij trots op de verwezenlijkingen binnen het Kempens Heidelam-project. “Toen we 25 jaar geleden begonnen, was het Kempisch lam bijna verdwenen. Vandaag beheren we de grootste kudde van Kempische heideschapen, met meer dan 1000 stamboekdieren.”
Toch brengt de toekomst ook onzekerheden met zich mee: “we spelen in op de trend van minder, maar kwalitatief beter vlees, en dat werpt zijn vruchten af. Toch brengt het verdwijnen van steeds meer collega-slagers onzekerheid met zich mee over de toekomst van de sector. Voorlopig blijven we ons met volle overgave inzetten voor ons ambacht en onze klanten.”