Traditioneel komt de mattentaart voor in een ruime regio gespreid over de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Henegouwen. Stevens Expomat uit Zottegem is de eerste producent die gaat voor een Vlaamse erkenning.

De traditie van de mattentaart is vrij ruim verspreid in Vlaanderen. In bijna heel de Vlaamse Ardennen, het Pajottenland en ook nog in een stukje Henegouwen hoorde de mattentaart traditioneel op de kermistafel.

Geraardsbergen is en blijft echter het bekendst voor zijn mattentaart. In 2009 haalde zij een Europese erkenning (Beschermde Geografische Aanduiding) binnen, de kers op de taart voor de lokale bakkers.

Maar zoals gezegd heeft de mattentaart traditioneel een veel ruimer voorkomen. Ook producenten uit andere gemeenten uit het historisch mattentaartgebied hebben interesse voor een erkenningslabel. Het bedrijf Stevens Expomat uit Zottegem, dat kan bogen op een rijke voorgeschiedenis van mattentaart, is er één van.

Matten
De matten vormen het hoofdingrediënt van de mattentaart. Eigenlijk is het een soort kaas, maar de matten krijgen geen nazuring waardoor ze hun mildzure smaak behouden. Om matten te bekomen wordt de verse melk aan de kook gebracht. Daarna wordt er karnemelk bijgevoegd en eventueel een weinig azijn, zodat de eiwitten in de melk stremmen tot een wrongel. Deze wrongel wordt dan in linnen doeken uitgelekt. Matten zijn ook een seizoengevoelig product, waarbij het vetgehalte varieert naarmate de voeding die de koeien krijgen in de winter of in de zomer. Bij Stevens Expomat worden de matten dagelijks vers aangeleverd door zorgvuldig geselecteerde boeren uit de Vlaamse Ardennen.

o
<
>