Een bokaaltje Antwerps zoet
door Bram Heylens van De Schranshoeve | Vorselaar
Een Antwerps dessert voor de "zoetemuilen" onder ons: Bram combineert Elixir d’Anvers, advokaat en speculaas.
Cake
Smelt de boter. Voeg, onder voortdurend kloppen, suiker en eieren toe.
Schraap de vanille uit het stokje en voeg toe samen met de bloem en het bakpoeder. Vermeng tot een gladde massa.
Boter de cakevorm in, bebloem de vorm en bak de cake in een warme-luchtoven op 170°C gedurende 45 min.
Gel van banaan
Breng de puree van banaan, het water, de suiker en de agar agar aan de kook. Laat afkoelen in de koelkast. Mix nadien mooi glad.
Mousse van witte chocolade
Breng de melk aan de kook en voeg het geweekte gelatineblaadje toe.
Giet dit mengsel op de chocolade en meng tot gladde massa. Laat afkoelen tot 37°C. Klop de slagroom lobbig en spatel onder de chocolademassa. Vul een spuitzak en laat minstens 2u opstijven in de koelkast.
Elixir slagroom
Klop de slagroom, Elixir d’Anvers en bloemsuiker mooi op.
Vul tevens een spuitzak. Bewaar in koelkast
Speculaascrumble
Mix of rol de speculaas fijn.
Dresseren
Snijd de afgekoelde caké in dobbelsteentjes en leg op de bodem van een glas of bokaaltje. Strooi hierover de speculaascrumble en een mooie laag advokaat.
Snij een halve banaan in schijfjes en verdeel deze over de cadvokaat. lepel op de bananenschijfjes enkele toefjes bananengel.
Spuit het glaasje tot 1 vinger van de rand vol met chocolade mousse.
Werk verder af met enkele punten slagroom, gel van banaan, schijfjes banaan en crumble van speculaas.
Streekproducten in dit recept
- Belgische elixir
- Advocaat
- Nieuwe Erkenning: Belgische speculaas