Salade van Moese patat, opgelegde haring, hoevekarnemelk uit de Westhoek en waterkers uit Haspengouw
door Lieven Demeestere van Arenberg
Chef Lieven Demeestere ging aan de slag met streekproducten. Ontdek deze verrassende frisse aardappelsa met Moese patat en Vlaamse opgelegde zure haring. Ze wordt opgediend onder een karnemelk dekentje en met een karnemelksaus. Waterkers uit Haspengouw zorgt voor kleur en pit.
- Snij de aardappelen in blokjes van ongeveer een halve centimeter. Kook ze kort gaar in licht gezouten water en spoel ze onder koud, stromend water.
- Snij de haringfilets in kleine blokjes en snipper een kleine ui en de bieslook. Meng dit met de aardappelblokjes en de mayonaise. Dresseer met behulp van een dresseerring.
- Maak de gelatine van karnemelk. Warm 250 ml karnemelk op met een snuifje zout en voeg de gelatine toe. Stort dit uit op een bakplaat en laat opstijven in de koelkast. Steek nadien met een vormpje uit en leg dit op de haringsalade.
- Voor de saus breng je 100 ml karnemelk aan de kook met wat sap van de opgelegde haring. Kruid af met peper en zout.
- Blancheer de waterkers en mix ze tot een gladde saus samen met olijfolie. Zeef de saus even door. Hou nog enkele blaadjes waterkers over om te dresseren.
- Leg enkele mooie blaadjes waterkers bovenop de haringsalade. Dresseer de karnemelksaus rondom en werk af met druppels waterkerssaus.