Deze producten werden reeds erkend maar er bieden zich bijkomende producenten aan.

Oostendse zeebeschuit

Aangeboden door Bakkerij Desmedt uit Oostende

 “Zeebeschuit in ere hersteld”: zo luidden de krantenkoppen in Oostende in 1984. Om de 70ste verjaardag van de lokale bakkersbond te vieren koos men niet voor een nieuw gebak maar greep men terug naar een culinaire folklore. Toen reeds zette Jean-Pierre Desmedt als voorzitter van de Oostendse Bakkersbond zijn schouders er onder. En met succes want sindsdien is het de bekendste specialiteit van Bakkerij Desmedt. Zo hebben ze de bleke zeebeschuiten steeds in voorraad voor een trouw publiek 

Glazuurspeculaas van de kust

Aangeboden door Brood- & Banketbakkerij Vanheste Dirk uit Oostende

Grootvader Jerome Vanheste bakte reeds voor WOII glazuurspeculaas in Oostende. Toen kregen de koeken nog hun vorm in speculaasplanken, vader Willy schafte zich vervolgens de speculaasmachine aan waar Dirk vandaag nog zijn glazuurspeculaas mee walst of uitrolt.

Deze producten zijn zo bekend dat een erkenning voor de hand ligt.

Borstbollen

Aangeboden door Wycam’s Produkten NV uit Sint-Niklaas

Een borstbol, de naam alleen al zegt het, we hebben hier te maken met een Vlaamse snoep, Van Dale kent onze borstbollen niet.  Het maken van borstbollen werd vroeger thuis gedaan: zeer langzaam werd suiker met een lepeltje azijn ingekookt, indien voor handen werd er een smaakje zoals vlier, munt, enz. toegevoegd. De ingekookte karamel werd uitgegoten op een koude steen, ....

Koffie uit Diest

Aangeboden door Koffiebranderij Stroobants bvba uit Diest

Reeds in 1903 kocht Emile Stroobants een koffiebrander voor zijn delicatessezaak in het centrum van Diest. Zoon, Paul Stroobants, specialiseerde zich en richtte vervolgens de koffiebranderij op. In 1935 werd de eerste “Probat” trommelbrander aangekocht. De zaak breidde uit en werd een echte stadskoffiebranderij met sinds kort een eigen koffiehuis in het historische pand “Het Dambord”.

Een zeer herkenbaar verhaal dat het koffiebranden als een Vlaamse traditie weer eens mooi illustreert.

Limburgse appelwijn

Aangeboden door Wijngilde vzw De Sleedoorn uit Genk

Cider of fruitwijnen zijn in Limburg, naast stroop of confituur, een traditionele en duurzame manier om thuis fruitoverschotten te verwerken.

Vroeger werd er fruitcider gemaakt op basis van geperst fruit, water, suiker en wilde gisten. In de late jaren ’70 van de vorige eeuw werd er langzaam maar zeker overgeschakeld naar fruitwijnen. Hiervoor werden lokale wijngildes opgericht die de amateurwijnmakers konden begeleiden. Voor fruitwijn vertrekt men van zuiver sap, een weinig suiker, sulfiet en wijngisten.

Een recept wordt van onder het stof gehaald!

Geelse moppen

Aangeboden door Bakkerij Peter Steurs bvba uit Geel

Bakker Peter Steurs had het al een paar keer opgevangen, vroeger bakten de Geelse bakkers “moppen”. Dus ging Peter op zoek en ontdekte 2 recepten in een oud bakkersschriftje onder de titel “Geelse moppen”. Eens de eerste moppen gebakken waren kwamen de tongen los: deze koekjes waren voor de rijke mensen en ze werden wel eens gesopt in jenever.