De geuteling: eetbaar erfgoed uit de Vlaamse Ardennen
Het 45ste geutelingenseizoen gaat van start. Van 22 januari t.e.m. zondag 23 februari 2025 ademt Elst, een dorp in de Vlaamse Ardennen, traditie. Dan staat de geuteling, gelijkend op een mollige pannenkoek, volop in de kijker. Het hoogtepunt van deze periode? Dat zijn de Geutelingenfeesten, een feestweekend van 15 tot 16 februari. Compleet met een geutelingenworp.
Een geuteling, wat is dat?
De geuteling is een stevige pannenkoek op basis van een eenvoudig gistdeeg met een snuifje kaneel. De geuteling wordt manueel met een pollepel in een hete oven op steen gegoten. Vandaar de naam: “geute” komt van “gieten” en “lingen” is een oud-Nederlands synoniem voor “koeken”. Na het bakken, ontsnapt de stoom langzaam uit de geuteling, en krijgt het zijn kenmerkende sponzige textuur.
Een traditioneel streekproduct
In 2017 werd de geuteling officieel erkend als streekproduct. Deze zoete lekkernij kent een lange geschiedenis. Traditioneel werden geutelingen gebakken rond de feestdag van de Heilige Apollonia in meerdere dorpen in de Vlaamse Ardennen. Gezinnen brachten hun eigen beslag naar de dichtstbijzijnde oven, meestal in een lokale boerderij, waar de boer er geutelingen van bakte. Ook werd er beweerd dat een beet in een geuteling je een heel jaar beschermde tegen tandpijn. Eind jaren 30 raakte de geuteling in de vergetelheid, totdat het Geutelingencomité werd opgericht in 1981. Het product kent een heropleving.
Verkooppunten
Zin gekregen in een geuteling? Geutelingen De Koekelaere verkoopt zijn heerlijke geutelingen in meer dan 80 verkooppunten in Oost- en West-Vlaanderen. Ontdek ze hier. Of breng een bezoekje aan Brakel-Elst tijdens de Geutelingenfeesten.