Drie nieuwe traditionele Vlaamse streekproducten erkend
Vandaag, 10 april 2008, krijgen 3 Vlaamse traditionele streekproducten een Vlaamse erkenning.

Vlaams minister-president Kris Peeters, bevoegd voor VLAM, overhandigde de diploma’s op 10 april om 11 u in het brouwershuis ‘De Gulden Boom’ in Brussel.
Het pallet van erkende Vlaamse traditionele streekproducten is behoorlijk divers. De Limburgse stroop van Ivo Bleus-Boonen (merknaam: Stroop van Vrolingen) en de Hoegaardse suikervlaai van Bakkerij Swinnen uit Hoegaarden brengen twee nieuwe zoete toetsen.
Opvallend is de groepsaanvraag van 4 brouwerijen voor Speciale Belge. Deze nieuwe Vlaamse erkenning is de voorbereiding voor een Europese erkenningsaanvraag.
Toelichting bij de nieuw erkende Vlaamse streekproducten
- Limburgse stroop
Aangeboden als Stroop van Vrolingen door Ivo Bleus-Boonen
In Vrolingen werken de 5de en 6de generatie stroopstokers in een van de laatste kleinschalige stroopstokerijen die ons land rijk is. Stroop maakt net als de hoogstamboomgaarden deel uit van ons Haspengouws fruitteeltpatrimonium. Appelen en peren worden hier nog ambachtelijk gekookt en geperst. Het indikken gebeurt net als in 1843 in authentieke koperen ketels, die garant staan voor een stroop van de beste kwaliteit. Ivo Bleus kookt met zijn zonen appelstroop (60% appels en 40% peren) en perenstroop (90% peren en 10% appels). De stokerij gebruikt zowel hoog- als laagstam appelen en peren, uitsluitend uit Haspengouw. Vroeger verwerkte men al eens minder rijp fruit, nu is het suikergehalte in het fruit meestal groot, waardoor er excellente stroop gestookt wordt.
Meer info: www.stroopvanvrolingen.be
- Hoegaardse suikervlaai
Bakkerij Swinnen uit Hoegaarden
Deze Hoegaardse suikervlaai lijkt in niets op zijn Limburgse naamgenoten. De voorouders van de huidige bakker combineerden 2 lokale tradities, een flanvlaai en een suikervlaai, tot het huidige recept: een dubbele suikervlaai met flanvulling. Het recept, mits enkele vakkundige ingrepen, zou teruggaan tot 1896 en geniet ondertussen ruime faam in de streek. De eenvoudige grondstoffen, melk, boter, bloem, gist en eieren, en de ambachtelijk bereiding staan garant voor een zeer lekkere en zelfs veel lichtere taart dan men op het eerste zicht zou denken.
Bovendien vertelt deze taart hoe belangrijk de suikerproductie in deze streek wel was. De grote vierkanthoeves produceerden niet enkel de granen voor de witbieren, de suikerbieten vormden een vast onderdeel van het landbouwareaal. Nu rest er nog enkel Suiker Tienen als grote suikerfabriek, maar vroeger werd er ook lokaal geraffineerd in de Hoegaardse suikerfabriek Grand Pont.
Meer info: Bakkerij Swinnen 016/76 61 77
- Speciale Belge
Aangeboden als Palm Spéciale door Palm Breweries uit Steenhuffel
Aangeboden als De Koninck door Brouwerij De Koninck uit Antwerpen
Aangeboden als Op-Ale door Brouwerij Affligem BDS uit Affligem
Aangeboden als Tonneke door Brouwerij Contreras uit GavereBegin 20ste eeuw werd in België een “Wedstrijd ter Verbetering van het Belgische bier” uitgeschreven. Dit bier zou de concurrentie moeten aanbinden met de nieuwe importbieren, meer bepaald de laaggegiste pilsbieren. Van oudsher brouwden de Belgische brouwers vooral hoge gistingsbieren: donker van kleur en met een laag alcoholgehalte. De eerste prijs voor flessenbier ging naar het bier “Belge du Faleau” uit Chatelineau. Het was amberkleurig en had zo’n succes dat het door vele collega brouwers uit Henegouwen, Brabant en Antwerpen werd nagebootst, onder de benaming “Bière Belge”, “Belge”, “Spéciale Belge”, “Spéciale” of “Ale”.
Zo brouwden De Koninck in 1913 haar eerste amberbier, Brouwerij Contreras en Brouwerij Affligem in 1925 en Palm haar Spéciale in 1928. De Speciale (Belge) werd een echt Belgisch bier maar de productie bleef beperkt tot de toenmalige provincies Brabant, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen.
Kenmerkend voor dit biertype is het gebruik van mineraalrijk brouwwater, van licht gekleurde caramelmouten en zachte aromahoppen. De Special Belges zijn immers slechts licht gehopt, de nadruk ligt eerder op moutigheid en fruitigheid; de keuze van de giststam is dus sterk bepalend voor het karakter van het bier.
Meer info:
www.palmbreweries.com
www.dekoninck.be
www.affligembeer.be
www.contreras.be
Europese ambities
VLAM heeft sinds de start van de Vlaamse erkenningen eind 2004 de ambitie gekoesterd om een aantal traditionele Vlaamse streekproducten op de Europese kaart te zetten.
Voor het Brussels grondwitloof, de Vlaams-Brabantse tafeldruif en de Gentse azalea is een Europees dossier ingediend. De Geraardsbergse mattentaart en de lambiekbieren hebben hun Europese erkenning op zak. De Lierse vlaaikes, de Lokerse paardenworst en de Poperingse hopscheuten werken aan hun aanvraagdossiers.
Nu hebben ook enkele Vlaamse brouwers, met als trekker Palm Breweries, de handen in elkaar geslagen om voor Special Belge een Beschermde Geografische Aanduiding bij Europa aan te vragen. De Vlaamse erkenningsprocedure was hiervoor een uitstekende voorbereiding : de brouwers groepeerden zich, niet zo eenvoudig, ze zetten het verhaal van de Special Belge op papier en legden de productspecificaties vast.
Voor de voorbereiding van het Europees dossier dienen de brouwers extra materiaal toe te voegen dat de de faam van Speciale Belge illustreert. Maar er is geen tekort aan bierrelicten in onze archieven - bier nam en neemt een belangrijke plaats in in ons gastronomisch erfgoed. Andere Speciale Belge brouwers kunnen zich bovendien nog aansluiten en het dossier vervolledigen.