Geutelingen De Koekelaere: traditioneel recept, innovatief bedrijf
In de Ommegangstraat treffen we Pieter De Koekelaere, zaakvoerder van Geutelingen De Koekelaere. Momenteel is het alle hens aan dek in hun bakkerij in de Vlaamse Ardennen. Er worden de komende periode heel wat geutelingen gebakken. “We zijn heel trots dat we de traditie mogen verderzetten.”
De geuteling herleeft
“Mijn vader stond mee aan de wieg van de revival van de geuteling in Elst en in de Vlaamse Ardennen. Samen met het geutelingencomité deed hij de folklore van de geuteling opnieuw opleven. De feesten werden steeds groter en trokken een massa volk”, vertelt Pieter. “Elk jaar opnieuw was er een tekort aan geutelingen. Dat zette me aan het denken: ‘hoe kunnen we het productieproces verbeteren zodat elke feestvierder een geuteling kan proeven?’”. In 2016 richtte Pieter zijn bedrijf ‘Geutelingen De Koekelaere’ op.
Pieter bouwde intussen een bloeiende onderneming op die jaarlijks talloze geutelingen produceert. Toch verliest hij de ambacht en de traditie niet uit het oog. “De geuteling is een heel eenvoudig, charmant product dat bestaat uit zes ingrediënten: melk, bloem, eieren, gist, zout en een snuifje kaneel”, vertelt Pieter. “Deze samenstelling is al sinds jaar en dag hetzelfde. Maar aan de verhoudingen, daar moet elk jaar aan gesleuteld worden.”
Een middel tegen tandpijn
“Mensen geloofden vroeger dat het eten van een geuteling tijdens de bedevaart hen zou beschermen tegen tandpijn”, zegt Pieter. “Elst was in die tijd een populair bedevaartsoord. Volgens de Heemkundige Kring ‘Triverius’ zwierven hongerige pelgrims er door de straten. Om een graantje mee te kunnen pikken, werden er pannenkoeken verkocht door de bewoners van Elst.”
Maar het bakken van pannenkoeken ging te traag om de vraag te kunnen bijhouden. “Een boer kwam op het idee om het recept aan te passen en dikkere pannenkoeken in zijn broodoven te bakken. Zo waren er 10 à 15 tegelijk klaar. De geuteling was geboren.” En dat verhaal komt bekend voor. “Eigenlijk doen wij, eeuwen later, nu net hetzelfde met Geutelingen De Koekelaere. We proberen te voldoen aan de vraag van de geutelingenliefhebber!”.
Erkend als streekproduct
In 2017 werd de geuteling erkend als een traditioneel Vlaams streekproduct. “We vroegen een erkenning aan omdat we vonden dat de geuteling meer bekendheid verdiende.” Stap voor stap ziet Pieter die bekendheid groeien. “Onze geutelingen worden verkocht in meer dan 90 verkooppunten. Een koppel dat ze in een supermarkt aan de kust had gekocht stond hier enkele weken later als toerist”, vertelt Pieter trots. “Het is toch fantastisch dat je met zo’n eenvoudig product mensen naar hier kan krijgen”. Toch is de ambitie van Pieter nog veel groter: “wij eten hier kaas uit Rochefort. Waarom worden er in Roquefort geen geutelingen gegeten?”, lacht hij.
Zin gekregen in geutelingen? Je vindt de verse geutelingen van De Koekelaere van oktober tot april à volonté in meer dan 90 verkooppunten. Ontdek waar je terechtkan.