Heeft Dagny schrik van grijze garnalen?
“Opgepast hete soep!” met een grote glimlach om de lippen brengt Dagny het volgende gerechtje naar de tafel.
De oh’s en ah’s van onze bloggers spreken boekdelen. “Viskeuze is enorm belangrijk”, vertelt Dagny. “Ik ga specifiek op zoek naar soorten waarvan het visbestand groot genoeg is.”
Met zeeduivel zit ze helemaal goed. De kruidige toets in de soep komt uit een fles hopjenever, een streekproduct uit het Waasland. Voor de afwerking koos Dagny voor Vlaamse grijze garnalen. “Bij de start had ik eerlijk gezegd een beetje schrik van die grijze garnalen. Ik was roze exemplaren gewoon en wist niet goed wat te doen met de grijze versie. Maar toen ik ervan proefde, was ik meteen verkocht. Het was instant liefde. Zó lekker. Ik kan niet meer zonder.” Deze vissoep is heel erg lekker met een glaasje likeur.
> Aan de slag! Het recept vind je hier (en proef gerust een glaasje hopjenever tijdens het koken)
Voor Streekproduct.be maakte Njam-chef Dagny Ros Asmunddottir 10 verrassende gerechten met streekproducten en Noordzeevis. Ze lichtte producten speels uit hun context, smeet haar IJslandse roots in de mix en toonde de eindeloze mogelijkheden van streekproducten. Proevers van dienst waren de foodbloggers Claudia, Peggy, Anniek en Annelies.
Dit is het laaste recept in de reeks zomerrecepten van Dagny.
We zetten ze nog eens op een rijtje:
Salade van krulandijvie met West-Vlaamse gerookte sprot, Hoeveschapenkaas uit de Vlaamse Ardennen en een stroop-mosterd sausje
In hoeveboter gebakken rog met waterkerspesto en gekookte Moese patat
Zeeduivel gelakt met Limburgse stroop, kokosrijst en koriander
Inktvis en bulgur met Vlaamse hoevekarnemelk
Langoustines met kruidenboter, frisse sla van waterkers uit de IJsevallei en Pedebrood croutons
“Smörrebrod” met Vlaamse opgelegde haring, Haspengouwse waterkers en een crumble van kaantjes uit de Westhoek
Hondshaai “osso bucco style”
Tortilla met West-Vlaamse gerookte heilbot, Haspengouwse waterkers en een sausje met Vlaamse rauwemelkse geitenkaas
Pladijs met Vlaams-Brabantse tafeldruif en mosterd uit het Gentse