Laatste erkenningen 2024
Deze erkenningsronde brengt ons een mooie doorsnee van Vlaams eetbaar erfgoed, bovendien zijn de producten sterk verbonden met tradities zoals processies en patroonheiligen. De producenten kiezen nog steeds voor een ambachtelijke productiewijze en koesteren de lokale traditie.
Leeuwse kaastaart
Aangeboden door Bakkerij De Linde uit Zoutleeuw
In Zoutleeuw en omstreken is kaastaart de kermisstaart bij uitstek. De Leeuwse kaastaart werd met “Sinksen” zowel thuis als bij de bakker gebakken. Zo ook bij Bakkerij De Linde uit Budingen, sinds de jaren ’70 deelgemeente van Zoutleeuw. De derde generatie bakt ze volgens het 100 jaar oude recept, rijk gevuld, met volle plattekaas, verse eieren en room.
Koffie uit het Land van Aalst
Aangeboden door Koffiebrander Maeskes Roem uit Moorsel
Maeskes Roem, de meest gedronken koffie in het land van Aalst, werd door koffiebrander Maes opgestart in 1925 een in Gijzegem. Sinds 1969 is de koffiebranderij in handen van de familie Callebaut-De Plecker en verhuisde ze naar Moorsel. Ze zijn zeer goed ingeburgerd in Aalst en omstreken en ontbreken niet op het carnaval of andere festiviteiten. Met hun Exclusive blend, een pittige volmondige koffie met een zachte afdronk, sluiten ze mooi aan bij de zachtere Oost-Vlaamse koffies.
Sint-Antoniusbeuling
Aangeboden door Slagerij Bernaerts uit Kalmthout
De term “beuling” verraadt het, we zitten in de provincie Antwerpen. Jaarlijkse vierde men er op 17 januari Sint-Antonius, de patroonheilige van de slagers, door varkenskoppen en vleeswaren, meestal frut en beuling, in de kerk te verkopen voor het goede doel.
En hierbij hoorde een feestelijke beuling, de Sint-Antoniusbeuling! Feestelijk omdat de gewone zwarte beulingvulling verrijkt werd met drank, meestal Calvados, en rozijnen. Jarenlang was het in Kalmthout bij Slagerij Bernaerts grootmoeders specialiteit om deze beulingen te bereiden, nu staat slager Koen Bernaerts aan de mengkuip.
Tripel
Aangeboden als Tripel Vicaris van Brouwerij Dilewyns
België kent enkele traditionele biertypes, een aantal werden al erkend als traditioneel streekproduct of zelfs Europees beschermd. De “tripel” is een van de jongere Belgische biertypes. Vanaf het interbellum experimenteerden Belgische brouwers met zwaardere bieren, nog zwaarder dan een dubbel. In 1934 lanceerde de paters van Westmalle hun “superbier”. In 1956 heeft broeder Thomas het recept aangepast tot een blond bier met veel body, moutig en toch delicaat bitter. Dit bier kreeg vervolgens de naam “tripel” en werd het prototype van een Belgische tripel.
Waaraan moet een traditionele tripel voldoen?
- Het is een kwalitatief bier van hoge gisting op basis van traditionele ingrediënten, zonder toevoeging van kruiden.
- De nagisting op fles zorgt voor minstens de helft van de saturatie.
- Heeft een vrij hoog alcoholgehalte en een rijk en complex aroma.
Brouwerij Dilewyns uit Dendermonde koos van bij de start voor een traditioneel biertype, Vicaris tripel werd ontwikkeld samen met De Proefbrouwerij. In 2010 ging Vincent Dilewyns zelf achter de brouwketel staan. Hun tripel Vicaris heeft een alcoholgehalte van 8.5 vol %, het briljant heldere bier wordt licht troebel naarmate men de bodem van de fles bereikt. Door zijn volmondige smaak, met hop en mout in evenwicht, proef je een typische tripel.