Volg de streekgenoten: geitenkaas en kandijsuiker
De hele zomer lang serveren we je 8 inspirerende verhalen waarin telkens twee lokale producenten én een chef-kok hun passie delen. Deze keer zijn we te gast in de provincie Antwerpen. De ene is een begrip in de Kempen, de andere een van onze landelijke icoonmerken. We bezochten geitenkaasproducent Polle uit Lichtaart en de Merksemse suikerfabrikant Candico.
“Onze producten overstijgen de generaties”
Geitenkaas was in de 19e eeuw vooral iets voor armen, maar vandaag is het een lekkernij. “Kijk naar de salade geitenkaas, een klassieker in brasseries”, zegt Sam D’haene. Hij runt geitenkaasproducent Polle, sinds 1983 een icoon in de Kempen, dat de melk van een 600 geiten tellende hoeve verwerkt tot, onder meer, een zachte en frisse kaas. “Soms krijgen we de opmerking: ‘jullie geitenkaas smaakt niet sterk genoeg’”, zegt Sam. “Maar mensen zijn misschien te veel Franse gerijpte geitenkaas gewend. Wij werken met een heel kort traject, waarbij de melk niet de kans krijgt om sterke geuren en smaken op te slaan.”
Streek- en exportproduct
Ook het Antwerpse suikermerk Candico heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw, of zelfs nog enkele honderden jaren daarvoor. In 1832 verwerkten de broers Gheys rietsuiker, dat al sinds de 16e eeuw werd ingevoerd vanuit de haven. In 1935 vormden ze samen met andere kandijfabrieken de coöperatieve Candico, eigenaar van een merk dat inmiddels in zowat iedere keukenkast staat. “We zijn niet alleen een streek-, maar ook een exportproduct”, zegt Linda Lemmens van Candico. “Dat neemt niet weg dat we verankerd blijven in Merksem.”
Experimenteren
Beide bedrijven merken dat hun lokale product meer en meer opgang maakt bij jonge consumenten. “Al moet je ook wat willen meegaan met nieuwe trends”, zegt Sam. “We hebben nu bijvoorbeeld ook een geitenkaas met spek. Ook hebben we een meer trendy verpakking laten ontwerpen.”
En bij Candico merken ze meer en meer durf om verschillende varianten van hun product te gebruiken in de keuken. “Er wordt meer en meer geëxperimenteerd, vooral door jongere consumenten”, zegt Nadine Van Dyck bij Candico. “En dat leidt vaak tot ontdekkingen. Meestal kennen ze onze bruine suiker wel, maar hadden ze bijvoorbeeld nog nooit van onze blonde suiker gehoord. En verder: mensen blijven pannenkoeken en rijstpap eten. Dat overstijgt de generaties.”
In het Antwerpse restaurant Decan gaat chef Jan met deze producten aan de slag, ontdek het menu.
Jan Decan - Restaurant Decan (Berchem)
“Er zijn veel Vlaamse boerderijen waar heerlijke geitenkaas wordt geproduceerd, maar voor een zomers fris, vegetarisch voorgerecht kozen we die van Polle omwille van zijn zachte structuur en zijn frisse zuuraccentje. En van Candico hebben we de bekende kandijsuiker verwerkt in een mengsel met sojasaus, waarin we een kreeft lakken.”