Het grondwitloofseizoen 2024 loopt af in april.
Grondwitloof is een echt seizoensproduct, dat betekent dat je vanaf mei een paar maanden geen grondwitloof zal vinden in de winkel of op de markt.
Grondwitloof een rendabele teelt
Een rapport van het Agentschap Landbouw & Visserij leert ons een en ander over de rendabiliteit van de witloofteelt in Vlaanderen. De bedrijven die zich specialiseren in de forcerie in volle grond zijn vooral familiale bedrijven met eerder kleine arealen. Dat gaat gepaard met een grotere arbeidslast voor de witloofteler en eventuele medewerkers maar ook met een mooie return door lagere kosten.
Groeiende interesse voor grondwitloof
De aankopen van grondwitloof zitten in de lift. Grondwitloof werd goedkoper en groeide fors. Grondwitloof is vooral geliefd in Brussel en bij de jongere consument.
Aankopen van grondwitloof zitten in de lift
De aankopen voor thuisverbruik van onze nationale trots ‘witloof ‘ staat onder druk maar dit geldt niet voor het traditioneel grondwitloof. De Belg kocht in 2022 2,658 kg witloof waarvan 0,575 kg grondwitloof of 22%. Het aandeel van grondwitloof in de totale witloofaankopen is spectaculair gestegen van 6% in 2016 naar nu 22%. Vorig jaar groeide de aankopen van grondwitloof zelfs met 54%.
79% van de Belgische gezinnen koopt witloof. Voor grondwitloof bedraagt het aantal kopende huishoudens 37%. Diegenen die grondwitloof kopen doen dit gemiddeld 4 à 5 keer per jaar.
De Vlaming is de grootste witloofeter. Hij eet 0,4 kg meer dan de Brusselaar en 0,15 kg meer dan de Waal. De Brusselaar daarentegen verkiest relatief meer het grondwitloof. Eén keer op vier dat de Brusselaar witloof koopt is het grondwitloof. Bij de Vlaming is dit één op vijf.
De gemiddelde winkelprijs van grondwitloof bedroeg vorig jaar 3,14 euro per kg en is zo’n 14% duurder dan ander witloof. De prijskloof tussen grondwitloof en het andere witloof werd wel fors kleiner. In 2016 was grondwitloof nog dubbel zo duur als het witloof uit hydrocultuur.
Wie is de koper van grondwitloof?
Onze nationale trots ‘witloof ‘ is vooral geliefd bij de gepensioneerden. Opvallend is dat het grondwitloof minder in trek is bij gezinnen met kinderen en opvallend meer bij de jonge singles. We leren uiteindelijk bijna allemaal het bittere kantje van witloof te appreciëren!
Supermarkten zijn belangrijk voor (grond)witloof
Wat aankoopkanalen van witloof betreft, zijn de klassieke supermarkten met 55% marktaandeel stevig marktleider gevolgd door hard discount met 20%. Op de derde plaats staat de buurtsupermarkt met 10% marktaandeel. Vers witloof is echte supermarktproduct. 85% van de verkoop van verse groenten en fruit situeert zich in DIS 1, hard discount of buurtsupermarkt.
Vooral Delhaize op kop wint de laatste jaren sterk marktaandeel voor grondwitloof en is met 58% marktleider. Bij grondwitloof zijn de andere kanalen zoals de openbare markt (9% marltaandeel), de hoeve/boerenmarkt (7%) en de AGF-winkel (6%) relatief belangrijker.
Mogelijk dit jaar nog witloof naar China!
Het raakte wat ondergesneeuwd door de hoerastemming over de heropening van de Chinese markt voor varkensvlees, maar ook de Vlaamse groentetelers mogen dromen van export naar China. Tijdens de handelsmissie van premier Alexander De Croo en Belgische bedrijven en organisaties is vorige week een overeenkomst ondertekend dat Belgisch witloof toelaat in het Aziatische land.

